Milles är hetare än någonsin! Imorgon klubbas två magnifika skulpturer på Sotheby´s och tidigare i våras använde Champagnehuset Laurent-Perrier och landskapsarkitekten Ulf Nordfjell Carl Milles skulptur Orfeus som paradnummer under Chelsea Flower Show. Skulpturen som nyligen kommit hem igen visas för allmänheten under sommaren på NK.

Skulpturerna som auktioneras ut imorgon på Sotheby´s auktion European Sculpture & Woks of art är Solsångaren och Venus av Carl Milles, som utan tvekan räknas till en av Sveriges främsta skulptörer genom tiderna.

Att skulpturer äntligen börjar ta revansch bland försäljningar av konstverk är inte en dag för sent. Internationellt har intresset länge varit varit stort, men nu ser man tydligt hur prisnivåerna börjar höjas även i Sverige.

Carl-Milles_Venus_brons_skulptur Den vackra Venus är sextiosju centimeter hög och ropas i 30-40 000 pund

När det kommer till Carl Milles skulpturer är patinan viktig, det vill säga den högst medvetna patineringen av de gjutna skulpturerna som inte sällan skiftar i en kopparärgad grön färgton. Med patinering menas att skulpturerna genom kemisk ytbehandling får en bestämd färgton.

Carl Milles_bronsskulptur_Solsångaren Solsångarens torso ropas ut för 20-30 000 pund på Sotheby´s

På auktionen säljs en torso av Solsångaren. Skulpturen restes till minne av Esaias Tegnér längst ut på Ströparterren intill slottet i Stockholm 1926. Milles tanke är att Solsångaren ska gestalta Esaias Tegnérs dikt Sång till Solen.

Solsångaren finns liksom de flesta av Milles skulpturer i flera exemplar, bland annat står den i Falls Church i Virginia i USA, men även i Zürich Museum.

Solsångaren_Carl-Milles_Strömparterren Välkänd Stockholmssiluett

Under 1920-talet när Carl Milles var professor i modellering på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm, innan makarna Milles begav sig till USA och Cranbrook där Carl Milles blev professor vid skulpturavdelningen på The Cranbrook Academy of Art i Bloomfield Hills i Detroit. Under hela 1920-talet rasade beställningarna in från olika svenska städer som ville ha skulpturala verk av honom. Städer som Göteborg och Halmstad har ända sedan dess använt Milles monumentala skulpturer i varumärkesbyggande syfte för att stärka stadens identitet med gott resultat. För vem har inte sett den typiska Göteborgsvyn med Poseidonbrunnen från ett soligt Götaplatsen.

I USA stannade makarna Milles ända fram till 1951 då de återvände till Millesgården som under tiden förvandlats till en stiftelse och öppnats för allmänheten. Idag är Millesgården en av världens vackraste och mest spektakulära skulpturparker, som ju faktisk är initierad och skapad av konstnären själv, om än i ständig utveckling.

Nu har du alltså chansen att äga en, eller två av Carl Milles vackra skulpturer. Missa inte morgondagens auktion!


Kommentera