Många spännande auktioner går snart av stapeln hos Philips. Auktionen Contemporary Art & Design börjar nu på torsdag 6 februari. Den följs sedan av Contemporary Art Evening den 10 februari tätt följt av Contemporary Art Day den 11 februari. Oavsett om ni blir sugna på att köpa eller inte så är samtliga kataloger värda en titt, baserat på alla kreativa, roliga, vackra och annorlunda verk som finns representerade i auktionskatalogerna.

I katalogen till Contemporary Art & Design hittar vi bland annat konstnärerna Ken Price och Allen Jones. Ken Price är en amerikansk keramiker som gjort sig känd för att skapa abstrakta former av bränd lera. Istället för att glasera leran, låter han måla den i flera lager akrylfärg, som han sedan slipar ner för att på så vis avslöja det underliggande färglagret.

Ken Price, "Pink Egg", 1964. Philips, Contemporary Art & Design.

Allen Jones är en pop art konstnär som framförallt har uppmärksammats för sina erotiska skulpturer. Ofta låter han kvinnor inta lekfulla ställningar men med inslag av BDSM, som förvandlar dem till möbler så som ett bord, en stol eller som här ett kylskåp.

Allen Jones, "Inside the refrigerator" 2002. Phillips, Contemporary Art & Design.

På Contemporary Art Evening kommer ett spännande verk av Banksy finnas till försäljning. Banksy har gjort sig känd för att skaka om konstvärlden genom att modifiera om målningar eller byggnader. Med sin konst når han ut med sitt budskap och får oss att tycka att hans verk är vackra och tankeväckande, hellre än att se dem som vandalism. I denna katalog hittar vi ett av Rembrandts mest berömda verk Self Portrait at the Age of 63. Här har Banksy täckt över Rembrandts "riktiga" ögon med ett par rullande plastögon. Genom detta försöker Banksy väcka tankar hos oss om vad som är högklassig konst och inte. Han låter därför göra om en av världens mest berömda målningar till ett roligt och om än, provokativt verk. Denna målning fångar nu vårt intresse på ett helt annat sätt och det behöver inte nödvändigtvis vara fel.

BANKSY "Rembrandt", 2009. Phillips Contemporary Art Evening Auction.

Ashley Bickerton är en samtida konstnär som främst kommit att förknippas med 80-talets Neo-Geo rörelse, liksom Jeff Koons och Peter Halley också är en del av. Han utforskar frågor inom samtida konst och vår syn på objektet. På ett självmedvetet sätt skapar han grotesk konst som ofta har en kritisk ton mot kapitalismen.

Ashley Bickerton "Bismarck Archipelago Shark" 2002. Contemporary Art Evening Auction.

Den amerikanske konstnären Richard Prince finns med i Contemporary Art Day Auction med sitt verk "Flip Flops". Liksom Banksy har han gjort sig känd för sina provokativa verk där han lyft upp frågor kring äganderätt.

Richard Prince "Flip Flops". Phillips Contemporary Art Day Auction.

Adam McEven är en brittisk konstnär vars konst ligger någonstans mellan högtidlig och sorgsen. Han har en bakgrund som skribent för dödsrunnorna hos Daily Telegraph och tog delvis med sig detta då han började arbeta som konstnär. Man skulle kunna säga att han idag tillverkar dödsrunor av levande ämnen, för att på så vis sudda ut gränsen mellan historia och fiktion. Han har tidigare låtit använda tuggummin pryda en duk, där dessa har referat till tyska städer där bomberna slog ner under andra världskriget. För att citera en tidigare text om McEven; "Med sin konst vill han skaka oss tillfälligt ur vår likgiltighet, på grund av överexponering, mot skyltarna som dominerar vår vardag".

Adam McEven "Atomkraft" 2007. Contemporary Art Day Auction.

 

Ni hittar alla Phillips auktioner samlade här!

 

 

Kommentarer