"Katarinahissen III" av GAN, Gösta Adrian Nilsson ropas ut för 5-6 miljoner kronor

"Katarinahissen III" av GAN, Gösta Adrian Nilsson ropas ut för 5-6 miljoner kronor

Allra dyrast tippas Gösta Adrian-Nilssons "Katarinahissen III" bli. Utropet på 5-6 miljoner kronor är skäligt för den magnifika målningen från 1917. Gösta Adrian Nilsson, mer känd som GAN för den svenska konstpubliken påbörjade den nästintill kvadratiska duken 1916, efter att ha varit i Tyskland där han första gången kom i kontakt med den nya kontinentala modernismen med expressionism, futurism och kubism.

GAN är utan tvekan en av våra största målare genom alla tider och en av få svenska konstnärer, vars verk mycket väl skulle hängas bredvid samtida konstnärer såsom Georges Braque och Umberto Boccioni och fortfarande imponera på betraktarna.

I GAN:s egen dagbok kan man läsa: ”Det är Katarinahissen III. Det svarta vinkelmönstret – en stor gulröd sol, gult och rött i ansiktena, blå kroppar i vit snö, cinnoberbågar och is. Våglinjer av grönt kallt, fläckar av indiskt gult. En trappas violetta avsatser. Hur kommer allt till - ! Det vet jag icke själv. Det ena föds ur det andra, det andra ur det tredje o.s.v.” (Dagboken 15.1.1917.)

Den 16 januari arbetade han hela dagen vidare på sin målning, och två dagar senare granskade han den med kritisk blick i sin dagbok och avslutade: ”Huvudet i kanten är bäst – mittfiguren är nästan kokett!!” (Dagboken 18.1.1917.)

Isaac Grünewalds

Isaac Grünewalds "Gosse med flagga" från 1917 ropas ut för 3 500 000 - 4 000 000 kronor

Därefter kommer Isaac Günewalds "Gosse (Iván) med flagga" från samma år, 1917. Målningen var med på den viktiga "Expressionistutställning" året därpå på Liljevalchs konsthall, vilken var avgörande för den svenska modernismen. Utställningen väckte stor uppmärksamhet, publiken var positiv och Isaac Grünewalds framgång var ett faktum.

Olle Bærtling, den främsta företrädaren för strängt hållen geometrisk konst i Sverige arbetade med en nonfigurativ stil och målade sina första målningar med "öppen form" i början av 1950-talet. Målningar som "Denyki" där han placerat vinkelspetsen utanför duken gör att bilden blir ett utsnitt där själva händelseförloppet äger rum utanför vårt synfält och bildar en geometrisk öppen form som lurar ögat att se bortom det han faktiskt målade. Denna optiska illusion i olja på 97 gånger 195 centimeter har utropspriset 2 500 000 - 3 000 000 kronor.

Alfred Grenander handlas på den internationella marknaden i och med att han var mer känd för den tyska marknaden än den svenska

Alfred Grenander handlas på den internationella marknaden i och med att han var mer känd för den tyska marknaden än den svenska.

Bland möblerna finns ett skåp i ek av Alfred Grenander tillverkat i Tyskland från 1909. Den strama jugendformen är imponerande stilren och utropet 30 000 kronor borde överstigas. Född i Sverige, verkade Alfred Grenander som arkitekt och formgivare i Tyskland där han bland annat var med och utformade Berlins tunnelbanestationer.

 

Det finns en mängd mattor signerade, förutom Märta Måås-Fjetterström själv, Barbro Nilsson och Marianne Richter för AB Märta Måås-Fjetterström. Bland annat finns en unik gulfärgad ryamatta av Marin Hemmingsson från 1992 som perfekt exempel på hur Måås-Fjätterströms hantverk och bildspråk förvaltats och inspirerat senare svenska skapare. Mattan ritades till minne av familjen Janson som grundade bokförlaget Bra Böcker.

Ett exempel på högklassig svensk jugend är den prakturna i turkos glasyr med reliefdekor av vågformationer, tång och fiskar som mästaren signerade 1914. Utropet är 20-25 000 kronor hos Bukowskis.

En av i mitt tycke främsta möblerna på auktion är utan tvekan den fantastiska barmöbeln av Sture Lindholm från 1934. Skåpet är hans gesällarbete och är tillverkat för Per Jönssons Verkstäder i exklusiva material såsom teak, makassar och citron samt med inläggningar av tenn, silver. Utropet är väl värda 40-50 000 kronor.

Förutom konst, möbler och mattor stoltserar auktionen med glas, keramik, skulpturer, silver och smycken av ett flertal svenska formgivare som gjort avtryck i vår moderna designhistoria. Här kan ni se samtliga föremål som auktioneras ut den 21 november. Visningen pågår till och med den 20 november på Berzelii Park 1 i Stockholm.

Kommentera