Vadslagningen är igång och intresset enormt. Frågan är i vilket härad slutpriset kommer att ligga när klubban väl fallit. Är det nya prisrekord på gång? Det är den ovanligt stora oljemålningen av Ivan Konstantinovich Aivazovsky daterad 1858 föreställande slaget vid Bomarsund alla talar om. Utropet är 5-6 000 000 kr, men frågan är om det räcker. Knappast är min gissning.

Ivan Konstantinovich Aivazovsky Slaget vid Bomarsund

Vad som är intressant är att det stora sjöslaget sälj i samarbete med auktionshuset Metropol. Mycket hedervärt av Metropol är man tagit fullt ansvar gentemot kund och lämnat vidare målningen som de fått in, till Uppsala Auktionskammare för att deras kund ska få så bra betalt som möjligt. Ett klokt beslut med tanke på att Uppsala Auktionskammare är ett av världens ledande auktionshus för rysk konst och konsthantverk sedan många år tillbaka.

Först när Barnebys.com lanseras på allvar i september kommer vi kunna presentera Uppsala auktionskammares web-kataloger på sajten. Fram till dess rekommenderar jag ett besök på Uppsala Auktionskammare eller ett smakprov nedan:

Carl Wilhelmsons Gosse hämtar vatten – Motiv från Fiskebäckskil

Carl Wilhelmsons ”Gosse hämtar vatten – Motiv från Fiskebäckskil” är i mitt tycke en av vårens finaste målningar. Inte för att Carl Wilhelmson tillhörde de färgälskande Göteborgskoloristerna på något sätt, så kan man anmärka på hans kolorit skild från de övriga konstnärskollegornas från tiden. Jag talar om en skön, stark och stämningsfull kolorit som skänker kraft åt hans måleri. Pojken och de tunga vardagssysslorna höjs från det dokumenterande måleriet till en naturskön bild som berättar en historia. Skulle pojkens ansikte varit lite mer utmålat skulle vi tala om ett praktverk. Utrop 120-150 000 kr tycker jag är välinvesterade pengar.

torchèrer
Det är inte ofta de dyker upp, föremål som lämnat Stockholms Slott, men Uppsala Auktionskammare stoltserar med ett par s k torchèrer tillverkade i Stockholm under empiretid(d v s början på 1800-talet) som bland annat stått i det kungliga audiensrummet på Stockholms slott under Kronprins Oskars tid och framåt till 1906 då försåldes på auktion. Utrop 200-250 000 kr för ett stycke högklassig svensk kulturhistoria.

tenn
Tenn sägs vara omodernt, men när man ser Uppsalas avdelning med antikt tenn höjs köpsuget enormt. Ur en privatsamling kommer fantastiska samlarföremål av sällan skådat slag. Jag hoppas att det är i och med denna auktion den nya trenden sätts: Tenn är åter på modet!

Sällan har så många kineser besökt Stockholm och Uppsala som under den senaste veckan. Att förutsäga vad som kommer att gå dyrt på auktionens avdelning är lite som att sätta upp pekfingret i luften och chansa. Oavsett kan man räkna med en hel del höga slutpriser med tanke på den starka avdelning man presenterar i en egen katalog.
Ett par av de föremål som borde kosta en duktig slant är:

Uppsala Auktionskammare
Uppsala Auktionskammare/Pontus Silfverstolpe

Kommentera