Idag, 2 juni, är det sista chansen att se Stockholms Auktionsverk Klassiska visning "i verkligheten" på Nybrogatan 32. På tisdag 4 juni börjar auktionen med en ovanligt stark avdelning möbler och konsthantverk. Slottstemat är gjutet då en mängd föremål har proveniens från flera svenska slott och herrgårdar.
Konsolbord,-ett-par,-sengustavianska_Stockholms-Auktionsverk Ett par fantastiska konsolbord från sengustaviansk tid har ingen känd proveniens men kommer garanterat från en mycket exklusiv miljö med tanke på det högklassiga utförandet. Borden är tillskrivna Jonas Frisks verkstad, och stilen är hämtad från Egypten. De tre benen som bär upp den tunga skivan av carraramarmor är delikat skulpterade med motiv av egyptiska karyatidbyster på bockben och klövar. De två borden ropas ut för 250-300 000 kronor.
Stol_gustaviansk_Kunglig-proveniens_Stockholms-Auktionsverk_Auktion

Kunglig proveniens har den gustavianska stolen med träskuren dekor märkt med inventarienummer och brämmstämpel HGK, för Kungliga Hugerådskammaren. Stolen har stått på Kungliga slottet fram till åtminstone 1878 då brännstämpeln började användes. Därefter har den stått på Västlandaholms herrgård. Stolen har fortfarande sin originalstoppning, och ropas i 10-12 000 kronor. Billigt för att sitta kungligt?
Bonheur-du-Jour_Lovisa-Ulrika_Stockholms-Auktionsverk

En annan möbel med kunglig proveniens är den så kallade Bonheur du Jour som tillhört drottning Lovisa Ulrika. Det är en vacker rokokomöbel fanerad med bland annat amarant och mullbärsträ, tillskriven Israel Millman, som var mästare i Stockholm 1758-1786. Bortsett sedvanlig kunglig märkning bär den även påskrifter i lådbottnarna i bläck: Kiöpt i Fru J.F Wall Antiqvitetsaffär på Drottninggatan Stockholm 28 Augusti 1841 samt en inskriptio: Ingeborg Bonde af Mamma 1868. Möbeln har således stått på Drottningholm slott, men även på Eriksbergs slott och på Ökna Herrgård. Härligt är även att få kännedom att det i allra högsta grad fanns framgångsrika kvinnliga antikhandlare redan 1841 i Johanna Fredrika Wall i Stockholm.
Johan-Lindgren_Matsalsstolar,-höggustavianska-stockholmsarbeten_Stockholms-AuktionsverkFrån Regnaholms herrgård i Östergötland kommer de tolv höggustavianska matsalsstolarna tillverkade i Stockholm av Johan Lindgren. Stolarna ropas ut för 200-225 000 kronor.

Det här är bara ett axplock ur alla föremål med spännande proveniens som går under klubban på Stockholms Auktionsverks Klassiska 4-6 juni.

 

Kommentera