Många gånger talas det om hur mycket av våra antikviteter som lämnar landet för att dyka upp på andra sidan Atlanten, men sällan talar vi om när svenska antikviteter kommer tillbaka. Inte sällan är det konst och antikhandlare som likt spårhundar nosar upp skatter av olika slag på utländska auktionshus. Nu har även du chansen att köpa tillbaka lite av det skandinaviska kulturarvet när vi välkomnar det amerikanska auktionshuset Skinner på Barnebys!

Ölstånka_sejdel_Skinner_auktion Skandinavisk cylinderformad ölstånka med typiskt tumgrepp i form av ett lejon. Utropet är 5-700 dollar.

Det är när det Bostonbaserade auktionshuset Skinner auktionerar ut en välfylld auktion med allt från renässansföremål till en fantastisk samling Staffordshireföremål, som även en del skandinaviska föremål dyker upp. Den cylinderformade ölstånkan med det vältummade tumgreppet i form av ett lejon med en krona och som vilar på fyra liggande lejon borde kunna hitta ett nytt hem i Sverige eller Norge. Liksom det hörnskåp som uppenbarligen härstammar från Skandinavien med dateringen 1849 målad på dörrspeglarnas överdel.

Hörnskåp_allmoge_Skinner-auction_nätauktion Det generösa hörnskåpet från 1849 ropas ut för 800-1 200 dollar

Den skånske konstnären Anders Trulson finns representerad på auktionen med en landskapsbild med väderkvarnar. Trulson som företog sig resor till bland annat konststaden Paris kring sekelskiftet 1900 kom att måla ljusa naturalistiska vyer, utöver en mängd porträtt. Tyvärr dog konstnären ung, redan 37 år gammal under en resa i Italien. Hur just denna målningen hamnade i USA vet man inte, men troligt är att den kom dit med någon svensk på början av 1900-talet.

Skinner_svenskt-måleri_väderkvarnar_auktioner_Anders Trulson Den stämningsfulla landskapsbilden med väderkvarnar ropas ut för 1-1 500 dollar

Men det är långt ifrån bara Skandinaviskt som går under klubban på Skinners auktion den 12-13 juli. Bland annat säljs en välanvänd och etikettbeströdd resekoffert från Louis Vuitton som ropas ut för 3-5 000 pund. Mer Louis Vuitton hittar du här!

 

Skinner_Louis-Vuitton_koffert_auktion Efterfrågade vintageväskor från Louis Vuitton!

Resekoffertar från Louis Vuitton brukar vara mycket eftertraktade på auktion. Utropet på denna ligger på 3-5 000 dollar.

Staffordshire_Skinner_auction_Auktion För er som samlar på kossor finns en hel bondgård på Skinners!

Ett av favoritföremålen är denna cremefärgade kossa i Staffordshire-gods från 1780-talet som både är en skulptur och en mjölkkanna där den tar plats till eftermiddagsteet. Exemplaret ovan är ett av en hel samling underbara gräddsnippor i form av kossor. Utropet är 500-700 dollar.

Kommentera