Treasures, Princely taste - är ett passande namn på Sotheby´s auktion den 3 juli. Auktionen innehåller inte mer än fyrtionio föremål, men desto mer spektakulära är de föremål med anknytning till flera av Europas mest omtalade kejsare, furstar och kyrkliga män som auktioneras ut. Det är inte bara beställarna och proveniensen som är osedvanligt intressant utan även kvaliteten på föremålen och materialen de är skapade av är i en klass för sig.

Spännande är även att Sotheby´s inte stirrat sig blinda på tidsepok då möblerna är tillverkade utan snarare på proveniensen, det vill säga vilka som ägt eller låtit beställa föremålen, varför föremålen spänner över en period från 1500-talet till 1900-talet.
Bordskiva_sen-renässans_marmor_Sotheby´s Ett av de mest omtalade föremålen är en fantastisk bordsskiva från senrenässans tid. Bordskivan är av marmor med inläggningar av olika stenar som grävts fram ur ruinerna från ruinerna efter romartiden. Skivan kommer senast från ett av Englands förnämsta gods, dit de köptes från Florens på 1840-talet. Troligtvis har den innan dess funnits i en av Medicifamiljerna. De fyra ekollona som förekommer i dekoren tyder på att familjen Della Rovere som styrde hertigdömet Urbino var beställare av bordet. Borden tillverkades normalt i Rom eller Florens. Utropspris är 800 000 - 1 200 000 pund.
Sotheby´s_elbenben_vaser_IvoryAuktionen kommer även innehålla ett par delikata vaser tillverkade av elfenben med brännförgyllda bronser cirka 1785, i bästa Louis XVI som troligen gjorde åt det franska kungahuset. Ett sanslöst detaljarbete som måste imponerat på varenda kunglighet i Europa både nu och då.
Myntkabinett_Cabinet_Sotheby´s_auktion_NapoelonEtt ytterligare föremål med kunglig, eller snarare kejserlig proveniens är det mynt- och medaljkabinett från cirka 1810 i egyptisk stil som ropas ut. Troligen har det tillverkats för Napoleon på uppdrag av Baron Dominique Vivant Denon. Utropet ligger på 300-500 000 pund.

Clemens-III_påven_Sotheby´sDet ovanliga kärlet av bergskristall med porträtt av påven Clemens VII och Alessandro De 'Medici som var hertig av Florens, circa 1530-1550 är ett rikigt museiobjekt av högsta kvalitet.

 

 

Kommentera