Mässan bjuder i vanlig ordning på en sällsynt blandning av högkvalitativa föremål i alla möjliga kategorier och prisklasser. Här kan man definitivt hitta årets julkappar för den som redan har allt, är värd något extra eller bara tror att hållbara och värdebeständiga julklappar är bästa vägen ur julkommersen.
DD5I5115 kopia
Hoffmans Antikhandel ställer ut flera intressanta och högkvalitativa föremål, bland annat ett par ljusstakar i brännförgylld och patinerad brons av bronzier Claude Galle i Paris 1809.

Claude Galles gick från att vara son till en fransk hönsfarmare till att bli en av sin tids mest framstående gelbgjutare, det vill säga bronsgjutare och förgyllare. Han var verksam i Paris under som kommit att kallas "den andra bronsåldern", det sena 1700-talet och början på 1800-talet. Vid sidan av Pierre-Philippe Thomire sägs han ha varit Napoleons favoritleverantör, flitigt anlitad av såväl kejsaren själv som den franska aristokratin.

Just den här modellen beställdes i två par till Grand Trianon, dels till Napoleons badrum men även till hans lunchmatsal.

Trots hans många bemedlade kunder var betalningsviljan begränsad vilket tillsammans med hans utsvävande liv fick till följd att han 1811 fick vädja till den franska regeringen om hjälp. Fyra år senare dog han utfattig. Men hans fantastiska bronsarbeten lever kvar för all framtid.
DD5I4927 kopia
Många av den svenska konsthistoriens största har gått på Kungliga Konstakademien, som ofta går under benämningen "Mejan". Vad inte alla vet är att skolan kallas så på grund av att Sparrerska palatset på Fredsgatan 27c en gång donerades till Kungliga Målare- och bildhuggareakademien av den framstående gjutarfamiljen Meyer.

Familjen Meyer kom invandrande från Lübeck på 1630-talet. Några år senare, 1640, grundade styck- och klockgjutaren Gerhard Meyer det Meyerska Styckgjuteriet. Gjuteriet som drevs i fyra generationer har tillverkat många av de förnämsta kyrkklockorna runt om i Stockholm, och av blyurnorna finns endast fåtal kvar i bra skick varav flera återfinns på Stockholms Slott och Tessinska Palatset. Just den urna som Hoffmans Antikhandel har till försäljning har stått på Steninge Slott.
AugustdenStarke
Antik West från Göteborg gästar mässan och huvudstaden med några fantastiska föremål, bland annat ur August den Starkes samling, världens kanske mest kända porslinssamling som omfattade tiotusentals föremål.

En av de mest berömda historierna från August den Starkes ivriga samlande handlar om hur kurfursten av Sachsen och kungen av Polen 1717 bytte bort en hel dragon med 600 man ur sin egen armé mot etthundrafemtioen blåvita vaser från Fredrik Wilhelm av Presussens samling.
AugustMärke
På mässan visas och säljs inte mindre än 62(!) blåvita kinesiska tallrikar som en gång ingått i August den Starkes samling. För 248 000 kronor kan man köpa sextiotvå av de mest uppseendeväckande och givna samtalsämnena runt ett middagsbord som finns att tillgå.
ByråQL
Utöver det visar och säljer Antik West en otroligt charmig rokokobyrå i i porslin med polykrom målad dekor i famille rose från Qianlong. Den lilla byrån användes varken för kläder eller Ikea-ljus, utan utgjorde en praktfull blomvas för de dyrbara tulpanerna. Prislappen ligger på 75 000 kronor.
MFriberg
Johan Sjöström som alltid blandar stilar och föremål på ett attraktivt sätt i sina montrar kommer bland annat att visa ett av den svenska samtida konstens mest ikoniska verk "Still Lives" Av Maria Friberg. Bilden är tagen 2005 och C-printen i storleken 48 x 70 cm finns i en upplaga på 25 + 3 AP (konstnärens egna exemplar).
Candelabres_010-01
Två av mässans mest prestigefulla föremål är de drygt en och en halv meter höga kandelabrarna signerade "Thomire a Paris". I Sverige möter man ytterst sällan ett par kandelabrar i så imponerande storlek och kvalitet.
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_2deb3

Pierre -Philippe Thomire var Frankrikes mest kända tillverkare av brännförgyllda bronser, och levde 1751-1843. Under sin livstid vann han åtskilliga priser för hans fulländade bronsarbeten. Han blev omåttligt efterfrågad och gjöt åtskilliga föremål till det franska hovet och sedermera även till den brons-älskande kejsaren Napoleon.
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_2deb4
När han var på toppen av sin karriär hade han 600 -700 anställda och firmans bronsarbeten skickades kors och tvär över världen till kungars, furstendömen och de mest förmedlade i samhället, men ytterst sällan var föremålen så grandiosa som de kandelabrar som Lundgrens Antik visar upp på Grand Antiques.
DSC_3921
Hos Ribbhagens hittar man en av Jan Ribbhagens personliga favoriter, den vackra dosan tillverkad av Jean Rémond är en internationell raritet. Rémond var en av Géneves största mästare på gulddosor.
DSC_3921_B
Den välbehållna emaljmålningen är gjord av Abraham Lissignol som ofta målade Rémonds olika guldföremål. På just denna dosa har han målat sin version av Gavin Hamiltons ”The death of Lucretia”.
17 05 23 B&F Peter H 100
Hos Knutssons Antik och Konsthandel visas och säljs bland mycket annat den vackra Ariel-vasen "Golddigger" från 2017 av den samtida svenska glaskonstens mest hyllade och intressanta konstnärer.
Skärmavbild 2017-11-08 kl. 00.44.43
Ett annat sällsynt föremål som borde dra uppmärksamhet till sig är den unika skulptur av Christian Berg som visades för första gången på Stockholmsutställningen 1930, som Claes Moser har återfunnit.
"Blomform I" från 1929-30 har tillhört Otto G. Carlsund, som kurerade konstutställningen under den på många sätt viktigaste utställningen Sverige skapat. Fotot föreställer Carlsund med den aktuella skulpturen. Bilden är tagen ur en utställningskatalog från Galerie Blanche 1973.

Grand Antiques pågår 9-12 november. Öppettider är: torsdag 11-19, fredag-söndag 11-17.

Välkomna till en upplevelse utöver det vanliga!

Kommentera