I oktober är det dags att hålla utkik på Metropol Auktioner! Då har de har inte mindre än tre olika tema-auktioner att se fram emot. Först ut är Tema Fritz Sjöström den 2 oktober, följt av Tema A(u)ktion - Diabetes Wellness den 16 oktober samt Tema Grafik den 23 oktober.

Tema Fritz Sjöström
Fritz Sjöström var både viskompositör och konstnär, född i Jukkasjärvi 1923. Med en violinbyggare och spelman till far låg inte musikens värld långt borta och Sjöström den yngre skrev visor och ackompanjerade på orgelharmonium. Fritz började på Valands målarskola 1941 och kom att fortsätta sina studier vid Konstfack där han senare också skulle bli lärare. Själv såg han sig som bildkonstnär i första hand men fullbordade sitt konstnärskap med visskrivandet.

Paris var nästa stopp för studier, varifrån även visorna han komponerade fick inspiration. Året var 1951 och samtidigt i Sverige sjöngs Sjöströms visor på radio av Christian Bratt. Fyra år senare började Sjöström själv sjunga sina visor och flera inspelningar släpptes under 1960-talet på både EP och LP. Målarsalen Dramaten satte 1972 upp en visopera signerad Sjöström som hette “Spel i pupill”.

Sjöström har även gjort inredningen i Västerortskyrkan i Vällingby som invigdes 1956, kop-parportar till Vantörs kyrka i Högdalen 1959 och marmorintarsia till Valands kontorsbyggnad i Stockholm.

Metropols tema-auktion har visning mellan fredag den 29 september och måndag den 2 oktober. På auktionen finns verk i bland annat olja, akvarell, blyerts och gips.

Tema A(u)ktion - Diabetes Wellness

a-u-ktion (1)

Den 16 oktober hålls en auktion hos Metropol Auktioner i samarbete med Diabetes Wellness Sverige till förmån för diabetesforskning. Ett tjugotal konstnärer och fotografer har bidragit med verk som kommer auktioneras ut den 16 oktober. Alla intäkter kommer oavkortat gå till Junior Diabetes Wellness Grant som finansierar mindre projekt från yngre forskare med målsättningen att göra genombrott inom diabetesforskningen.

Gå på öppningskväll och vernissage den 13 oktober på Metropol, Sveavägen 116, kl. 17-19. Auktionen äger rum den 16 oktober.

Ni kan läsa mer om Diabetes Wellness Sveriges auktion hos Metropol här.

Tema Grafik
Måndagen den 23 oktober går det att klubba hem föremål ur en gedigen samling grafiska verk signerade både 1900- och 2000-talets främsta svenska konstnärer. Etsningar, litografier och träsnitt av bland annat Lennart Glemme, Karl Gustav KG Nilsson, Lennart Jirlow, Lars Pirak, Lars Norrman, Sven Jonson och många, många fler.

Besök Metropol Auktioner på Sveavägen 116 i Stockholm eller kika vidare på auktionshuset samtliga föremål på Barnebys.

Kommentera