Nätauktionernas korståg har nått England på allvar. Inom kort kommer fjolårets mest intressanta satsning på nätauktioner, det brittiska The Auction Room hålla auktion, där de erbjuder över 100 samtida konstverk från en privat samling, från prisnivåer på 2 000 kronor och uppåt. Samlingen består av konstverk av både unga "nya" talanger men även mer etablerade konstnärer. Oavsett om du är sugen på att köpa ditt första verk eller vill fortsätta bygga ut din samling, är det här auktionen för dig!

The Auction Room, bildades för mindre än ett år sedan av Sothebys förre VD för Europa, George Bailey. Detta auktionshus skiljer sig på många sätt från andra auktioner på nätet, så som Paddle 8, Artnet och Ebay, då den har utformats för att replikera den teatrala delen av en traditionell auktion samtidigt som den är trogen sin onlineplattform. På deras kommande auktion den 5 mars kl 19.00 kommer vi alltså kunna höra Baileys röst, samt ljudet av klubban, som förklarar verken sålda eller osålda.

Rachel Feinstein

Auktionen innehåller en spännande samling av samtidskonst. Verken är skapade av en ny konstnärsgeneration, som funnit inspiration inom traditionella tekniker, men låtit detta bana väg för konceptuell konst inom måleri, skulptur, fotografi, video och installation. Försäljningen erbjuder installationer av bl.a. Banks Violette samt brittiska konstnären Nathaniel Mellors. Vi hittar även skulpturer av amerikanske konceptkonstnären Tom Friedman, amerikanska skulptören Rachel Feinstein och skotska bildkonstnären Jim Lambie . Samlingen består dessutom av målningar av nya unga konstnärer som Nathan Cash Davidson, Nick Lowe, och amerikanska Gerald Davis, vars verk kan ses på museer över hela världen, till exempel Whitney Museum of American Art, Metropolitan Museum of Art, UCLA Armand Hammer Museum (US) och Saatchi Gallery (UK) för att nämna några.

Jim Lambie

Auktionen presenterar ett urval av konceptuell och experimentell konst, vilket den ökända konstnären Terence Koh är ett exempel på. Hans kontroversiella verk Mein Tod Mein Tod, är en installation uppbyggd av trä, snöre, metall, färg, socker och glasyr, som påminner om tidigare verk av Joseph Beuys. Mein Tod Mein Tod, visades första gången vid Peres Projekt i Berlin, 2005. För betraktaren presenteras verket likt en begravningsritual som markerar liv och död, där konstnären utforskar makt, religion, identitet och mytologi.

Terence Koh

På auktionen hittar vi elva videoverk av nio konstnärer, som alla understryker den kontinuerliga relevansen av videoverk som medium, i dagens digitala kultur. Den erkände amerikanske konstnären Paul Pfeiffer har skapat en videoinstallation vid namn Prologue to the Story of Freedom. Denna videoinstallation kom till år 2000 och lockar betraktaren till en gammaldags biograf, vilket skapar nostalgi över en tid som varit. Konstnären Matt Calderwood har skapat ett nervkittlande verk vid namn Ladder, från år 2005. Calderwood har tidigare ställt ut denna videoinstallation på Tate Britain och i videon ser vi hur konstnären noga balanserar på en stege, samtidigt som han med en yxa, successivt hugger av stegpinnarna under honom. Videoverken har ett utropspris på så modesta nivåer som 2 000 kronor, vilket gör dessa tillgängliga för en bred publik. Vem som helst med en platt-TV kan se videokonst, det är bara att sätta in USB-minnet.

Thukral och Tagra

Den berömda indiska duon, Thukral och Tagra vars verk från 2007, Phantom @ XI B – II är en referens till en allt mer globaliserad konsumentkultur samt vilka bieffekter detta får för Indien idag. Deras konstverk uttrycker en blandning av klassiska indiska motiv som t.ex. lotusblommor med ikoniska bilder från västerländsk popkultur så som Superman. De utforskar här möten mellan öst och väst, traditionella och nya, varaktiga och tillfälliga inom indisk kultur under 2000-talet. Detta konstverk har ett utropspris på 300 000 till 500 000 kronor. För ett annat verk inom samma serie slog Thukral och Tagra’s nytt auktionsrekord, då de fick 2,6 miljoner kronor vid en tidigare auktion.

Lars Johansson

På auktionen hittar vi även konstnärer som tidigare inte har visats på auktion. Såväl brittiska David Jones samt svenske Lars Johansson gör här sin auktionsdebut där vi hittar verk från deras examensshower.

Ni hittar fler objekt från The Auction Room här!

 

Kommentera