Internationella auktionsköpare möts i Uppsala sedan många år. Först var det ryskt, sen var det kinesiskt och nu är det både och. Samt väldigt mycket mer, förstås. Nästa vecka 11-14 juni är det dags för vårens höjdpunkt i Uppsala.

Det har gått ett tag sedan det var förhandsvisning av Uppsala Auktionskammares auktion på tidigare biograf Astoria i Stockholm. En trevlig kväll med vackert komponerad visning och paradnumret av Carl Fredrik Hill i direkt blickfång gjorde fler än Magnus Bexhed, vd för Uppsala Auktionskammare och Fabian Olofsson glada.

Magnus Bexhed_Fabian Olofsson_Uppsala Auktionskammare_Carl Fredrik Hill Uppsalas dreamtem tar plats framför Carl Fredrik Hills "Havsbris Luc-sur-mer" målad 1876. Målningen har inte visats sedan 1940-talet då den inköptes av nuvarande säljarens släktingar. Utropet är satt i 2-3 miljoner kronor.

Uppsala Auktionskammare har under årens lopp haft flera framgångsrika försäljningar av så kallade "Old Masters", det vill säga målningar av någon av de äldre utländska mästarna som i århundranden handlats på den internationella marknaden. I år toppas det äldre måleriet med en oljemålning på pannå från 1600-talet av Jan Breughel I och Joos de Momper II. Bägge flamländska mästare som målat flera verk tillsammans. Utropet är 750 000-1 000 000 kronor.

Uppsala Auktionskammare_Jan Breughel I_Joos de Momper II_Old Master Det flamländska måleriet möter svenskt senbarockbord från Fredrik I:s tid

Uppsala Auktionskammare har valt att inte separera sina moderna och klassiska auktioner över säsongen. Istället säljs både Axel Einar Hjorts möbler under samma auktion som gustavianska karmstolar och oljemålningar av Helmer Osslund.

Axel Einar Hjorth_Uppsala Auktionskammare Återstår att se om det är samma högtryck för Axel Einar Hjorths furumöbler som tidigare under våren.

Knut Knutsson har med trygg hand överlämnat stafettpinnen till de yngre medarbetarna även om han fortfarande är en nyckelfigur i företaget. Här med vännen Peter Pluntky som uppfostrar fotografen.

Uppsala Auktionskammare_Knut Knutsson_Peter Pluntky Antikrundans progamledare tycks alltid vara på strålande humör. Är det så roligt att vara med i TV? Eller är det alla gamla grejer som får humöret på topp?

Hauptmöbler i all ära, men när jag står framför ett dubbelskåp från Jämtland med högklassigt måleri av den i Stockholm skolade Pehr Sundin så kan jag inte annat än tycka att mycket av folkkonstens möbler är vansinnigt billigt och nog så bra. Om än på ett annorlunda sätt. Utropet 80-100 0000 kronor tycker jag är fyndpris för en sådan skönhet!

dubbelskap_allmoge_Uppsala-Auktionskammare_auktion Prisvärd möbel med skolat rokokomåleri av Pehr Sundin

Ett annat favoritföremål på visningen är den underbara lilla bilden av Jan van Kessel föreställande ett myller av insikter och mindre däggdjur.

Jan-van-Kessel_Uppsala-Auktionskammare Så rent och så tidlöst är Jan van Kessel måleri

Framför en av Helmer Osslunds typiska Norrlandsvyer stod Dagens Industri spjutspetsreporter Gustaf Tapper, som bevakar auktionsvärlden, tillsammans med sin fru och frilansjouranlisten Per Öqvist känd för sin relevanta bevakning av auktionsbranschen.

Uppsala Auktionskammare_Gustaf Tapper_Dagens Industri_Per Öqvist Auktionsvan trio framför Helmer Osslunds färgstarka norrlandsmotiv

Numera får även stilmöbler från 1800-talet ta plats på kvalietsauktion. Anledningen är flera; dels har de ju faktiskt blivit riktiga antikviteter sedan en tid tillbaka, men framför allt har priserna skjutit i höjden ordentligt sedan marknaden blev mer global i och med Internets intåg på auktionsmarknaden.

kandelabrar_ett_par_uppsala Auktionskammare 1800-talets överdådiga möbler blir allt mer efterfrågade när svenska marknaden möter en internationell publik

TV-kändisen Maud Ingster tillsammans med en av branschens "Grand Lady" Brita Pardon var förstås på förhandsvisningen i Stockholm.

Maud Ingster_Mästerby Antik_Brita Pardon_Uppsala Auktionskammare Två välbekanta ansikten bland auktionspubliken

 

Kommentera