Man lär sig mycket av att se utländska föremål på auktion. Just nu har man chansen att se en hel del intressant amerikansk design och konsthantverk från en mycket rik period ur den amerikanska historien. Men det är inte bara amerikanskt som säljs.
Härom veckan dök det upp en hel del högklassiga svenska antikviteter och skulpturer på en auktion på andra sidan Atlanten. Något som uppmärksammades av flera svenska antikhandlare som såg till att det återbördades till svensk mark. Tack var deras kunskap kan nu föremålen tillskrivas en mer korrekt historia. På Treadway Toomey Gallery 20th Century Art & Design, ett nytt amerikanskt auktionshus på Barnebys är det dags för en svensk att åter ta plats på en utländsk auktion. Dock är han tämligen okänd för den svenska publiken.
Karl-von-Rydingsvärd_Treadway-Toomey-Gallery-20th-Century-Art-&-Design_BarnebysKarl von Rydingsvärd föddes i Sverige 1863, men som så många andra svenskar under 1800-talet begav han sig till Amerika där han försörjde sig som bildhuggare och lärare  i ämnet. Innan han lämnade Sverige 1883 gick han på Kungliga Tekniska Högskolan för att lära sig yrket. Väl i Amerika etablerade han en skola i träbildhuggeri och gifte sig med Anna M Davis. Han fortsatte undervisa, bland annat i New England at the Massachusetts Normal Art School och The Rhode Island School of Design.

Detta i en tid då handarbete och hantverkskunnande stod högt i kurs, och det vi här hemma kallar för jugend var högsta mode. Han satte snart upp en ateljé i New York City där han undervisade flera välbeställda damer ur societeten.
År 1892 vann Karl von Rydingsvärd silvermedalj i World’s Columbian Exposition i Chicago. Efter det blev han även en anlitad skribent på bland andra Gustav Stickley’s The Craftsman, vars texter publicerades i International Studio, Arts and Decoration, and American Homes and Gardens.
Porträttet, som är målat av Douglas Volk, anses sekundärt när konstverket säljs. Det är ramen som värderas högst i utropet som ligger på 8-11 000 dollar.
Det är en blandning av amerikansk konst och konsthantverk och mycket skandinavisk design bland mycket annat. Helt enkelt en auktion väl värd att gå igenom. Se smakprov här nedan och hela katalogen här!
Illum-Wikkelso-'Ringstol'-chair,-attribution_BarnebysL-&-JG-Stickley_table_auction-sale_
Chair_auction-saleNanna-Ditzel-wood-stools_auction-saleCoffee-Table_auction_sale_Barnebys_

Kommentera