Den småländske bankmannen Åke Andrén och hans hustru Ingrid har alltid haft en relation till konst. Under fyrtio år har han och hans hustru samlat konst av svenska konstnärer. Flera av dem har en given plats i konsthistorien och tillhör idag de högst betalda på auktionsmarknaden, såsom Ernst Billgren, John-E Franzén och Staffan Hallström.

John-E Franzén, Stockholms Auktionsverk, Åke Andrén, samling, Konstsamling på auktion, Auktion

Den röda tråden som löper genom hela samlingen är deras relationen till konsten, men lika mycket relationen till konstnärerna som med tiden ofta kommit att bli deras vänner.

Åke Andréns samling, John-E Franzén, Stockholms auktionsverk, konstsamling på auktion, Ingrid Andrén, Ernst Billgren, Staffan Hallström
- Det viktigaste för mig och min hustru Ingrid under dessa år har varit glädjen i att umgås med våra konstnärsvänner, säger den sympatiske konstsamlaren.

 

Samlingen omfattar 172 verk av, förutom John-E Franzén, bl a Ulf Wahlberg, Ulrik Samuelsson, Rolf Hansson och Eva Löfdahl. Behållningen efter auktionen kommer att bilda grundplåten till en stiftelse vars syfte blir att årligen dela ut arbets- och resestipendium till en yngre konstnär i Sverige.

Olle Nyman, Åke Andréns samling, Stockholms Auktionsverk, Biljardspelare, Tempera på papper, Proveniens, Galleri Astley
Man blir riktigt köpsugen, tack vare en genuin, härligt sprakande och intressant samling med modesta utropspriser. Konstverken visas på Stockholms Auktionsverk, Nybrogatan 32, mellan 15-20 september med auktion den 21 september.

/Pontus Silfverstolpe

 

 

 

 

Kommentera