Det är två porträtt föreställande syskonen "Ulla", egentligen Irene Vilt von Steijern och "Vult", som egentligen hette Vultejus Vilt von Steijern, som ropas ut på Uppsala Auktionskammare tisdag den 9 juni.  Porträtten har haft ett långt liv tillsammans i familjens hem på Kaggeholms slott, på Ekerö utanför Stockholm, innan de efter många år kom ifrån varandra. Det ena porträttet miste då även sin originalram, då ramen var ämnad för de båda. Nu finns möjligheten att återförena porträtten och dessutom placera dem i den originalram som medföljer förutsatt att man köper bägge målningarna.

Porträttet på "Ulla" är ett fantastiskt portätt av Carl Larsson när han är som bäst under 1890-talets måleri. I en färgsättning som är fenomenal låter konstnären ljuset slå ner i textilierna, den blommande grenen, den gustavianska piedestalen och inte minst det förundrade barnets intensiva blick.

Det är ett lysande porträtt som ropas ut för 800 000-1 000 000 kronor medan den läsande lugna och lite mer allvarsamma storebrodern "Vult", målad i en ljusare miljö från någon av de ståndsmässiga salongerna ropas ut för 600 000-800 000 kronor.