IngaBritt & Arne Lundberg Collection har varit en av höstens mest omtalade konstsamlingar. Under tisdagskvällen gick en mängd betydande 1900-tals verk under klubban, bland annat Frantisek Kupkas "L’envolée" som fått stor uppmärksamhet i konstnärens hemland Tjeckien. Och intresset för verket var stort även i auktionssalen. Utropet låg på 6-8 miljoner och såldes för 25 miljoner, vilket är det näst högsta försäljningspriset för Kupka i världen.

2 2

Frantisek Kupka, "L’envolée". Klubbades för 25 miljoner kronor.

Även René Magrittes "Souvenir de Voyage" slutade långt över utropspriset. Efter en lång budgivning såldes gouachen för 17,5 miljoner, mot ett utropspris på 4-5 miljoner kronor.

15 15

René Magritte, "Souvenir de Voyage". Klubbades för 17 miljoner kronor.

Auktionens höjdpunkt var tveklöst Wassily Kandinskys "Kreis u. Fleck", ett verk som tidigare ställts ut av både gallerier och museer runt om i världen men inte vistats för allmänheten sedan makarna Lundberg köpte målningen i början av 1970-talet. Verket såldes för 38 miljoner kronor - det högsta klubbade priset i svensk auktionshistoria.

Wassily Kadinsky, "Kreis u. Fleck". Wassily Kadinsky, "Kreis u. Fleck".

Det totala utropspriset för IngaBritt & Arne Lundberg Collection låg på 41 miljoner kronor, och klubbades för strax över 89 miljoner kronor.

Tidigare i höst gjorde Barnebys Pontus Silfverstolpe en intervju med Stockholms Auktionsverks VD Niclas Forsman angående försäljningen av konstsamlingen, som då beskrev auktionen som ett av de största och viktigaste försäljningsuppdragen i auktionshusets 342-åriga historia. Här kan du läsa hela intervjun.

Bilder: Stockholms Auktionsverk