Efter att auktionen inletts den 22 juni med smycken, armbandsur och fickur på programmet är det dags för impressionistiska och klassiska verk, samt eleganta föremål i art nouveau och art deco. En hel auktion ägnas åt verk av schweiziska konstnärer. Auktionen avslutas den 25 juni med efterkrigs- och samtidskonst, design, grafik, multiplar, och fotografi. Visningen av alla föremål pågår mellan den 11 - 21 juni.

Var och en av auktionerna är en höjdpunkt i sig, men vi har valt ut några favoritföremål att titta närmare på. Mer information om objekten samt auktionsvillkor får du genom att klicka på bilderna.

22 juni - Smycken

22 juni - Armbandsur och fickur

24 juni - Art Déco & Art Nouveau

Tillsammans med Émile Gallé, Augustin Daum och René Lalique grundade Gabriel Argy-Rousseau 1901 École de Nancy, som var början för utvecklandet och framväxten av jugend, en stilart som senare kom att blomma under början av 1900-talet. Inspirationen till motiven till sina konstföremål, framför allt glashantverken, hittade konstnärerna i naturen.

24 juni - Impressionism och klassiska verk

"Paysage avec meules, Osny" av Camille Pissarro är ett av de viktigaste impressionistiska verken som presenteras i auktionen. Pissarro arbetade hårt för att impressionismen skulle komma fram i konstvärlden. Försäljningen av hans verk var dock låg under hans livstid och han kunde knappt försörja sin familj.

Pierre-Auguste Renoir var en god vän till Pissarro. Ofta målade de två tillsammans med Claude Monet, stående sida vid sida, samma motiv. Renoir var mycket produktiv som konstnär. Under sin levnadstid åstadkom han inte mindre än 6000 verk, föreställande bland annat bilder av dansande människor och landskap. Tre verk av Renoir erbjuds i auktionen.

Detta stilleben tillskrivs Lovis Corinth senare arbeten och målades bara ett år före hans död. Det vittnar om hans stora talang att selektivt använda färg. De ljusa färgerna står i skarp kontrast till blommorna i buketten som redan börjat vissna. Corinth ger således uttryck för sin egen dödlighet.

24 juni - Schweizisk konst

Detta triptyk av Giovanni Giacometti är en av auktionens absoluta höjdpunkter. Den schweiziska målaren fick i uppdrag att måla landskapet runt kurorten i Graubünden. I samma auktion kommer också tre studier i vattenfärg av Giacometti att auktioneras ut.

Giovanni Giacometti var tillsammans med Cuno Amiet en av pionjärerna av postimpressionismen i Schweiz. Han studerade i München och Paris och influerades av Giovanni Segantini, Vincent Van Gogh och Paul Cézanne. Motiven för många av hans målningar var det schweiziska landskapet, hans familj och vänner. Även verk av hans son Alberto Giacometti kommer att auktioneras som en del av försäljningen.

Albert Anker har tack vare sina avbildningar av det schweiziska landskapet kallats för Schweiz nationalmålare. Men han var en genreöverskridande konstnär som också målade stilleben, historiska och religiösa scener och porträtt. I den senare genren utmärkte han sig främst genom sina levande avbildningar av barn. Auktionen innehåller sammanlagt sju verk av Albert Anker: akvareller, målningar och en teckning.

25 juni - Design

25 juni - Efterkrigskonst och samtidskonst

Tony Cragg är en av vår tids mest mest inflytelserika skulptörer. Förutom sina konstnärliga verksamheter, som erkänts genom ett flertal utställningar, priser och utmärkelser och han är också engagerad i att utbilda unga konstnärer. Han har undervisat vid Ecole des Beaux-Arts i Metz, University of Arts i Berlin och är sedan 2009 rektor vid Düsseldorfs Konstakademi, där han också var ordförande 2009-2013. Cragg har en konstnärsverkstad på Tjörn och ställde 2007 ut på Nordiska Akvarellmuseet.

Anselm Kiefer (Donaueschingen 1945 - ) , Nigredo albedo Rubedo, i bland annat olja, bly, trä, terrakotta, tyg och tråd samt torkade solrosor. 196 x 140 cm, 2006. Utopspris: 2,5 - 3,4 miljoner kronor.

Anselm Kiefer är en av de mest berömda men också mest omdiskuterade tyska konstnärerna sedan andra världskriget. Han bearbetar ofta teman som den tyska historien i sina arbeten och inspireras också av mytologiska källor. För sina verk använder han en stor blandning material av ibland till synes värdelösa material - en strategi som han delar med sin tidigare lärare Joseph Beuys.

25 juni - Grafik, multiplar och fotografi

Under första världskriget fick Ernst Ludwig Kirchner ett nervöst sammanbrott och flyttade från Berlin, där han tidigare varit aktiv expressionist, till Davos i Schweiz. Landskapet och den lokala befolkningen erbjöd honom mer rofyllda motiv än de han tidigare skapat.

 

Se hela katalogen för auktionshuset Kollers auktion hos Barnebys.