Axel Salto (1889-1961) utbildade sig vid Danmarks kungliga konstakademi där han till en början experimenterade med träsnitt och måleri. Hans arbete som keramiker inleds först 1925 vid Världsutställningen i Paris, där han vinner silvermedalj för sitt bidrag.

I Saltos design förekommer vanligtvis tre typer av motiv, så kallade räfflade, knoppande och spirande, som alla är tydligt naturinspirerade i sitt uttryck. Den vas som inkommit till Barnebys värderingstjänst är ett exempel på en så kallad 'knoppad' vas vars form påminner om frökapseln på en blomma.

År 2012 såldes denna vas, i så kallad spirande stil, hos det amerikanska auktionshuset Phillips för drygt en miljon kronor. Ett bevis på hur högt aktad skandinaviskt konsthantverk blivit på auktion.

Den sista stilen är den så kallade räfflade, vilket ni ser prov på i denna skål, vars glasyr är inspirerad av kinesiskt porslin från Sungdynastin (960-1280 e Kr. )

 

Axel Salto arbetade för Royal Copenhagen under åren 1933 till 1950. Den vas som inkom till Barnebys värderingstjänst saknade den stämpel som hör från denna tid, varför vi gissar på att detta exemplar tillkommit före denna tidpunkt. Cassia Baker, specialist hos det amerikanska auktionshuset Leslie Hindman har gjort en värdering baserad på de bilder vi mottagit och uppskattar vasens värde till mellan 8.000-10.000 kronor.

 

Auktionshusens experter står redo att värdera dina föremål, kanske har du sommarens semester liggandes i garaget? Testa Barnebys värderingstjänst redan idag!