Det har väl inte gått någon förbi att Fotogafiska just nu är aktuell med en utställning om Herb Ritts. Det är ju inte särskilt förvånande eftersom Fotografiska tydligt har inarbetat en viss inriktning mot renommerat modefoto men det är likväl väldigt glädjande. Av tunga fotografer som är ihågkomna för sitt arbete inom mode såsom Richard Avedon, Irving Penn (som nyligen kunde ses på Åmells konsthandell) och Herb Ritts, är den senare helt klart av personligen störst intresse, om än att de tillhör olika generationer och det inte alldeles lämpar sig att klumpa ihop dem hur som helst. Herb Ritts är utan tvekan en av upphovsmännen till bland de mest ikoniska bilderna från modern populär kultur.

Jag kommer bland annat särskilt att tänka på ökända bilder som dem han tog på Cindy Crawford i förtroligt möte med den lesbiska sångerskan KD Lang, eller det porträtt han tagit på Christopher Reeve a.k.a Stålmannen i rullstol...eller Mark Wahlberg (formerly known to the world som Marky Mark) i Calvin Klein-reklam med handen på...Yes, ni minns.

 

Herb Ritts gjorde kanske som bekant för många ett antal, om än alldeles för få, musikvideor som är minst lika ikoniska som hans bilder och som verkligen utmärker synergin MTV + musik + 90-tal. I mean...Chris Isaak och Helena Christensen i Wicked Game...EPIC i kubik och sedan upphöjt till tusen. Jag tänkte att jag skulle damma av fem av hans gamla videor i ett litet bildurval...kanske tjänar vissa av bilderna som en Madeleinekaka à Proust och utlöser gamla minnen från förr? Jag har aldrig varit ett stort fan av Janet Jackson men lustigt nog var det just bilderna från hennes video här nedan som överröste mig med nostalgi från mina uppväxtår i Uppsala. Lustigt hur det kan vara ibland, no?