En av världens mest uppmärksammade gatukonstnärer

Trots att han är en av världens absolut mest kända gatukonstnärer utgör Banksy något utav ett mysterium. Sin popularitet och sitt rykte till trots vet vi ytterst lite om honom. Han placerade sig på kartan genom sina iögonfallande stenciler vars politiska udd är riktad mot orättvisor, sociala problem, makthavare och konstvärlden.

Banksy är dock minst lika uppskattad av konstvärlden som av den breda allmänheten och hans verk säljs för hundratusentals kronor. Hans totala konstnärskap uppskattas vara värt tiotals miljoner dollar och gatukonstnären är en av få som passerat den berömda one million dollar mark på auktion.

Något som antagligen har bidragit till Banksys popularitet är hans ödmjuka inställning till det egna konstnärskapet. I en intervju med tidskriften The Guardian 2003 meddelade Banksy att han inte upprördes när andra plagierade hans verk, eftersom hans eget konstnärskap i vissa fall består av att kopiera och transformera andras verk till något nytt.

Ett annat exempel på ödmjukhet är det faktum att Banksy alltid intygar sina verks äkthet då de säljs på andrahandsmarknaden, trots att dessa köp inte genererar några vinster för konstnären själv. Den enda anledningen till att Banksy autentiserar sina verk är för att andrahandsköpare inte ska drabbas av bedrägerier, vilket vittnar om en jordnära personlighet.

Vad vet vi om Banksy?

Så vad vet vi mer än att Banksy förmodligen är en ödmjuk person med båda fötterna på jorden? Inte mycket med säkerhet. Det kanske mest anmärkningsvärda med Banksy är det faktum att han under sina 20 verksamma år lyckats hålla sin identitet hemlig, trots omvärldens oräkneliga försök till att lista ut hans identitet. Upprörda traditionalister, myndigheter och nyfikna privatpersoner har alla misslyckats med att lista ut vem som döljer sig bakom pseudonymen Banksy.

Vill du läsa mer om spekulationerna kring Banksys identitet? Klicka här!

Några fakta om Banksys ursprung är allmänheten generellt överens om – det faktum att konstnären är en man, som ska ha fötts i den brittiska staden Bristol år 1974. Han ska ha påbörjat sin konstnärliga bana med graffiti under 1990-talet, en tid då gatukonsten i Bristol stod i full blom. Den mesta av gatukonsten utfördes då på fri hand men Banksy menade att han valde schabloner eftersom han inte var särskilt bra på frihandsgraffiti. Konstnären påstås ha flyttat från Bristol till London runt år 2000 och med flytten kom ryktbarheten. Genom att placera ut vänner på vakt började han måla ironiska och provocerande stenciler präglade av humor runt om i London.

Banksys kännetecken

Banksy arbetar främst figurativt genom schabloner och sprayfärg. Motiven varierar, men har flera gånger innefattat militärer, poliser, barn och djur som råttor och apor. Budskapen är ständigt politiska, satiriska och antiauktoritära. Verken tolkas som konstnärens kommentarer på politik, kultur och etik vilket flera gånger upprört makthavare världen över. Några av Banksys mest kända verk uppfördes på muren mellan Israel och den palestinska Västbanken.

På senare år har Banksy uppfört ett antal installationer, bland andra Dismaland som öppnade 2015. Det tillfälliga verket efterliknade ett nöjesfält men beskrevs vara opassande för barnfamiljer. Nöjesfältet inkluderade verk av 57 konstnärer utöver Banksy själv, bland andra Damien Hirst, Jenny Holzer och Bill Barminski. För biljetterna till nöjesfältet behövde besökarna endast betala 3 dollar styck.

Läs mer om Dismaland här!

Två år senare öppnade det fullt fungerade hotellet Walled Off Hotel (2017), beläget fem meter från den israeliska muren på Västbanken. Hotellet beskrivs som ”an all-inclusive vandals resort” och är inrett för att stilmässigt efterlikna en engelsk herrklubb – utan tvekan en kommentar på Storbritanniens koloniala historia i närområdet.

 Barnebys har tidigare skrivit om The Walled Off Hotel – klicka här!

Skadegörelse eller konst

Många av Banksys tidiga verk ansågs vara skadegörelse och målades över. Idag vet vi med säkerhet att i alla fall 18 verk har förstörts, av antingen myndigheter, Banksy själv eller en tredje part. År 2001 förstördes ett av Banksys verk när en reklamaffisch placerades över målningen. Affischen ifråga bestod ironiskt nog av en reklam för en bok av Michel Moore, som i sin tur kritiserade statliga inskränkningar. Svaret på huruvida graffiti borde räknas som konst eller som skadegörelse beror helt klart på vem du frågar. Under 1960- och 70-talen blev graffitin ett sätt att visa missnöje genom civil olydnad, vilket bekämpats aktivt av statliga instanser med omfattande antiklotterkampanjer sedan dess.

Banksy kontra Transport of London

År 2007 valde Transport for London, stadens kollektivtrafik att måla över ett Banksyverk föreställande en scen ur kultfilmen Pulp Fiction. Verket hade uppförts nära en tunnelbanestation, på en av kollektivtrafikens fastigheter. I Banksys version håller Samuel L. Jackson och John Travolta två bananer istället för skjutvapen. Verket var mycket populärt och allmänheten upprördes över att målningen förstördes. Transport for London försvarade sig genom att hävda att verket uppmuntrade andra till skadegörelse och bidrog till en icke-önskvärd atmosfär. Målningen tvättades bort men Banksy gav sig inte, utan målade en ny version på samma vägg igen. Nu höll Jackson och Travolta istället i skjutvapen men var iförda banankostymer.

Idag är de flesta fastighetsägare medvetna om målningarnas värde, vilket leder till att Banksys verk får vara kvar. Mer än 1000 Banksy-verk har sålts på auktion, vilket utgör drygt 83% av alla konstnärens verk som nått auktionsvärlden. Det är alltså bara 17% av Banksy-verk på auktion som inte genererat köp, en jämförelsevis mycket låg siffra. Allt från originalmålningar, skulpturer och numrerade tryck till väggstycken med graffiti av Banksy har tillsammans sålts för den hisnande totalsumman 48 miljoner dollar.

Att köpa ett Banksy-verk 

Det bästa sättet att själv komma över ett äkta Banksy-verk idag är att ropa in ett på auktion, men då får man vara beredd på galopperande priser. När verket Space Girl and Bird, som Banksy initialt formgav för bandet Blur auktionerades ut av Bonhams uppskattades slutpriset till 30 000 dollar. Klubban föll dock inte förrän priset passerat 479 926 dollar, det vill säga 3,9 miljoner kronor. Året därpå såldes den uppmärksammade skulpturen Vandalized Phone Box för 550 000 dollar, vilket var ungefär det dubbla pris auktionshuset Sotheby´s hade förväntat sig.  Kort därefter sålde samma hus verket Simple Intelligence Testing, vilket klubbades för drygt en miljon dollar.

Bara dessa summor är imponerande slutpriser för samtidskonstnärer, men rekordet för Banksy på auktion hålls av verket Keep it Spotless, som också såldes 2008.Verket klubbades för fem gånger mer än det uppskattade slutpriset. Keep it Spotless är ett samarbete mellan Banksy och den brittiska konstnären Damien Hirst. Verket föreställer Hirsts karaktäristiska cirkelmönster som lyfts upp av en kvinna i traditionell hembiträdesdräkt. Keep it Spotless klubbades på Sotheby’s för 1,7 miljon dollar.

Banksy i Central Park

Om auktionsvärlden inte lockar kan du såklart köpa ett verk av Banksy på annat vis – genom konstnären själv, men det kräver ett stort mått tur. 2013 meddelade konstnären att han skulle spendera en hel månad i New York och en dag i oktober möttes flanörer i Central Park av en konstnär som sålde sina verk för 60 dollar styck. Konstnärer som säljer sina verk är en vanlig syn i Central Park och vid sidan av kaffe-, bakverk- och souvenirförsäljare är 60 dollar generellt ett högt pris vilket inte genererade många sålda verk. Konstnären, som påstod sig vara Banksy möttes av skepticism och endast sju personer valde att köpa ett print. De som dock valde att spendera drygt 400 kronor på gatukonst kunde skatta sig lyckliga. I vanlig ordning intygade Banksy via sin hemsida verkens äkthet, som nu är värderas till tusentals kronor.

Då och då är det möjligt att köpa ett verk från Banksys officiella hemsida, pestcontroloffice.com. Det är dock väldigt sällan verk till salu dyker upp. Det är däremot en mycket bra sida att lägga på minnet om du mot förmodan skulle stöta på en försäljare som påstår sig vara Banksy själv. Det är bara via Banksys officiella sida konstnären verifierar sina verk – gratis såklart, i sann Banksy-anda.

Om du inte kan se dig mätt på Banksy finns flera verk här!