Banksys Brexit-målning försvunnen

Banksys kända målning i Dover från 2017 som var en kommentar på Storbritanniens kommande utträde ur EU har försvunnit utan förklaring.

@banksy via Instagram
@banksy via Instagram

Väggmålningen som föreställer en arbetare som hugger bort en av de tolv stjärnorna på en gigantisk EU-flagga, dök upp i den brittiska hamnstaden Dover i maj 2017. Belägen strategiskt nära färjeterminalen i staden som blickar ut över den europeiska kontinenten, har den blivit en symbol för det öde Storbritannien står inför i oktober i år. 

Den övergivna byggnaden där Banksy målade sitt Brexit-verk ägs av en familj som tidigare har varit uppe i domstol med konstnären. 

Byggnadsställningen framför Banksys Brexit-verk i Dover. Foto: David Joseph Wright
Byggnadsställningen framför Banksys Brexit-verk i Dover. Foto: David Joseph Wright

En byggställning sattes upp framför väggmålningen lördag den 24 augusti och morgonen därpå syntes bara en stor vit ruta bakom ställningen. Än så länge har Banksy inte kommenterat försvinnandet själv och stadens talesmän säger sig inte heller veta vad som hänt. 

Familjen Godden äger Godden Gaming Organization, ett fastighetsimperium som äger fastigheter i Folkestone, Thanet och Dover, inklusive den före detta arkadhallen Banksy nyttjat till duk. När Banksy utförde sitt verk stod byggnaden öde och planen var att den skulle rivas. 

Det är inte första gången som familjen Godden har med Banksy att göra. De har tidigare varit uppe i högsta domstol i ett försök att få tillstånd att sälja en av hans väggmålningar som gjorts på en av deras fastigheter i Folkestone. När det verket, Art Buff, först dök upp berättade familjen för pressen att de hade för avsikt att ta bort det eller sälja det för 1 miljon pund och att vinsten skulle gå till lokala välgörenhetsorganisationer. Banksy fick dock rätten på sin sida. 

Var det ödets ironi att Banksys Brexit-verk målades på ytterligare en av familjen Goddens fastigheter? Sedan “försvinnandet” av målningen har flera frågor och spekulationer florerat på sociala media. Var det en olyckshändelse eller är det ett välplanerat spratt, konstnären som har rykte om sig att skapa mediafrenserier, spelar oss? Eller kan det vara någon typ av revansch från Goddens sida? 

Annons
Annons