Samtidskonstens främsta skulptör ställer ut på Djurgården

Den 5 juni öppnar en unik skulpturutställning bestående av fem monumentalskulpturer på Djurgården i Stockholm. Dessa är skapade av Tony Cragg, en av samtidskonstens främsta konstnärer. Cragg slog igenom 1979 och har sedan dess haft över 250 soloutställningar på museer och gallerier runt om i världen och han har även erhållit konstvärldens kanske finaste pris, Turnerpriset. De fem verken, däribland den nästan 6,5 höga skulpturen Points of View, är placerade vid vattnet nedanför Rosendals slott samt längs med strandpromenaden nedanför Tekniska och Etnografiska Museet.

Utställningen är initierad av Prins Daniel och arrangerad av Galleri Andersson/Sandström i samarbete med Kungl. Djurgårdens förvaltning. Utställningen visas 5 juni till den 28 oktober 2016.

Svenska flaggans dag. Bild: Wikipedia. Svenska flaggans dag. Bild: Wikipedia.

Nationaldagen 100 år

När ni ändå är på Djurgården får ni inte missa ett besök på Skansen där Sveriges nationaldag och så även svenska flaggans dag firas. Idén till svenska flaggans dag kom på tal första gången 1915 och instiftades sedan till den 6 juni 1916. 100-årsjubileet firas traditionsenligt med pompa och ståt och på Sollidenscenen står inga mindre än Elisa Lindström, Robin Bengtsson, Conny Bloom med Dregen & Kleerup och Ison & Fille, dessutom är hela kungafamiljen på plats.

Nationaldagen 100 år firas på Skansen i Stockholm den 6 juni kl 18:30-19:39. 

J.Ojanen "Den inre kretsen". J.Ojanen "Den inre kretsen".

The Garden Party på Thielska Galleriet

Tidigare i veckan öppnade en ny utställning på Thielska Galleriet. Skulpturutställningen The Garden Party är kurerad av trion bakom Kamarade, Anna Kleberg, Amelie Edlund och Maja Kölqvist, och visar verk av åtta svenska samtidskonstnärer, vilka tar plats bredvid äldre verk av bland andra Auguste Rodin och Johan Tobias Sergel.

Utställningen pågar mellan 3 juni till den 25 september 2016.

Missa inte trädgårdsfest med samtida stjärnor på Thielska, Carl Larsson berättar mer om utställningen här! 

Göteborg

Bild från Göteborgs Konstmuseum. Bild från Göteborgs Konstmuseum.

Vivianne Westwoods modedräkt ”Chaos” bredvid den engelska 1700-talskonsnären Thomas Gainsboroughs societetsporträtt. Glaskonstnären Åsa Jungnelius installationer möter François Bouchers rokokomåleri. Om du befinner dig i Göteborg på nationaldagen rekommenderar vi utställningen ”Gränslöst. 1700-tal speglat i nuet” på Göteborgs Konstmuseum, där 1700-tals konst visas tillsammans med samtida konst, mode, design och populärkultur. Utställningen är en jämförelse mellan 1700-talets föreställningar kring kön, människans förhållande till naturen och synen på Kina med dagens normer kring sexualitet, konstnärsrollen och globalisering.

”Gränslöst. 1700-tal speglat i nuet” öppnade den 4 maj och håller på fram till den 13 november.

Malmö

Bilder från Malmö Konstmuseum. Bilder från Malmö Konstmuseum.

Sveriges sydligare delar hedras med en utställning om kvinnliga designikoner. Malmö Konstmuseum ägnar sommaren åt de kvinnliga formgivare som gav färg åt de svenska hemmen mellan 1944 - 1964 i utställningen ”Oomph - Kvinnorna som satte färg på Sverige”. Istället för det vita, gråa och beiga som hade dominerat i linneskåpen revolutionerade de köken och vardagsrummen och fick in färgen i formgivningen. De ifrågasatte hur hemmets ytor användes, hade radikala idéer om framtidens boende och satte Sverige på den internationella designkartan.

Totalt ställs 34 kvinnliga formgivare ut mellan 4 juni och 4 september. Missa inte detta!

Auktioner

sotheby´s_2013_Auktion sotheby´s_2013_Auktion

Vi vill också tipsa om tre auktioner som avslutas på söndag den 5 juni. Har du inte redan tittat igenom katalogerna så passa på, här finns fynd att hämta!

Dalarnas Auktionsbyrå håller månadsauktion med kvalitetsinslag, med närmare 1800 utrop. Om du vurmar för svenskt allmoge, gustavianskt och 1800-tal rekommenderar vi definitivt en titt i katalogen. Men det finns också mångal möbler från andra tidsepoker, konst, belysning med mera att upptäcka. Läs mer om auktionen här!

Hos Västra Auktionsverket kan du verkligen göra fynd inom skandinavisk design. Poul Henningsen, Carl Malmsten och Hay är några av namnen som finns med i årets vårkvalitet. Barnebys listar några av auktionens höjdpunkter!

Auktionsverket i Karlstad har inte mindre än 17 verk av den omåttligt populäre värmlandssonen Lars Lerin att erbjuda i sin kvalitetsauktion. Men konstkategorin innehåller närmare 180 objekt, bland annat av Gustaf Fjaestad, Ragnar Sandberg och Bengt Lindström. Dessutom hittar du både antikviteter och design i "Vårens Kvalité". Läs mer om auktionen här!