STOCKHOLM

Eva Hild på Djurgården

Den 5 juni öppnar en ny skulpturutställning med Eva Hild (1966-) på Djurgården i Stockholm. Utställningen görs på initiativ av Prins Daniel och arrangeras av galleri Andersson Sandström i samarbete med Kungliga Djurgårdens förvaltning. Eva Hild är en prisbelönt och aktad konstnär som finns representerad på museer i New York, Paris och Japan samt på Nationalmuseum i Stockholm, Borås konstmuseum och Röhsska i Göteborg. På Djurgården visas sex monumentala skulpturer tillverkade i aluminium.

Invigningen sker den 5 juni i närvaro av bl.a. Prins Daniel. Utställningen pågår därefter till den 31 augusti.

En annan Zorn på Sven-Harrys konstmuseum

Målarnas målare Anders Zorn hade en minst sagt gedigen karriär. I livet hann han med att göra otaliga resor och längre vistelser till USA, London, Paris och Spanien där han målade hundratals porträtt av bankirer, politiker och industrimagnater liksom folklivsskildringar, målningar av badande kvinnor i skärgårdsmiljöer och skimrande avbildningar av vatten. Många av verken har visats otaliga gånger i Sverige och utlandet, men på Sven Harrys Konstmuseum är det En annan Zorn vi möter. Oljemålningar, akvareller, linjeetsningar och skulpturer som tidigare inte visats särskilt ofta har lånats in från Zornmuseet i Mora, privata långivare och flera andra museer runt om i Sverige.

Utställningen pågår mellan 29 april – 13 augusti.

Morandi / Edmund de Waal på Artipelag

Att besöka Artiepelag ute på Värmdö är en helhetsupplevelse för både sinne och själ. Ta båten från Nybrokajen och promenera därefter längst med den vackra naturen, innan ni tar del av sommarens stora utställning med den brittiske samtidskeramikern och författaren Edmund de Waal och den italienske, kultförklarade målaren Giorgio Morandi. Båda har ägnat stor del av sitt verksamma liv åt stilleben av vardagliga, keramiska föremål men det är inte keramiken som för dem samman utan filosofin kring det långsamma betraktandet och den tidskrävande eftertanken.

Utställningen pågår till den 1 oktober 2017.

Läs intervjun med Artipelags konsthallschef Bo Nilsson som berättar mer om utställningen.

 

GÖTEBORG

Fragment, minnen, visioner på Göteborgs Konstmuseum

En stad förändras kontinuerligt och skapas kollektivt av de som lever eller befinner sig där genom vardagliga händelser. I utställningen Stadslandskap – fragment, minnen, visioner bjuder Göteborgs konstmuseum dig på en stadsvandring i konsten. Genom målningar, gatukonst, videoinstallationer och skulpturer skildras staden både som en fysisk och mental plats.

Utställningen pågår till den 12 november 2017

 

MALMÖ

Subjektiv – Film och fotografi i urval av Objektiv på Malmö Konsthall

I utställningen Subjektivt på Malmö Konsthall sammanförs konstverk som skapats under de senaste åren. Samtliga verk kretsar kring kameran och berör genom bilder, filmer och kollage en aktuell politisk situation, dess strategiskt iscensatta subjektivitet och dess politiska potential. Trots att verken skiljer sig åt när det kommer till strategi och estetik, utreder samtliga den friktion som uppstått mellan det subjektiva, det kollektiva och det politiska.

Utställningen pågår den 3 juni till den 10 september.

 

AUKTION

Att gå på auktionshusens visningar är ett utmärkt sätt att se högklassig konst, design och konsthantverk, vilka många gånger är sammanförda i utmärkta utställningar. Inte helt sällan är det också där man finner föremålet som väcker stort ha-begär och som man kanske inte ens visste att man drömde om. Barnebys vill därför tipsa om följande tre auktioner.

Internationell kvalitetsauktion hos Uppsala Auktionskammare

Den 7-9 juni håller Uppsala Auktionskammare sin internationella kvalitetsauktion där  två originalverk av den flamländske 1600-tals mästaren Jacob Jordaens hör till auktionens toppnummer. Utöver dessa målningar är auktionen full av internationella guldkorn, däribland ett unikt smycke av Lucio Fontana, en rullklaffsekretär av David Roentgen och ett porträtt av Rembrandt. Läs mer om auktionen...

Fram till den 5 juni visas samtliga föremålen i deras lokaler på Dragarbrunnsgatan 73 i Uppsala.

Kvalitetsauktion hos Bruun Rasmussen

Planerar ni att spendera långhelgen i Köpenhamn får ni inte missa ett besök till Bruun Rasmussen, som den 6-9 juni auktionerar ut 1900-tals design i världsklass, internationella samtida mästerverk och den största samlingen av rysk konst och konsthantverk på auktion någonsin i Skandinaven. Läs mer om auktionen här!

Bruun Rasmussen håller till på Bredgade 33 i Köpenhamn.