Moderna Museet, Stockholm - Yayoi Kusama, I oändligheten

Japanska konstnären Yayoi Kusamas originella bildvärldar kommer ur de återkommande hallucinationer som hon har lidit av sedan barndomen. Konsten blev ett sätt för Kusama att ge konkret form åt världarna av prickar och upprepade former som hallucinationerna frammanade. För att dela med sig av sina upplevelser bjuder Kusama in besökarna att förirra sig in i hennes konstverk, bestående av spegelrum och tusentals prickar.

Moderna Museets utställning sträcker sig genom Kusamas konstnärsskap från 1950-talet och fram till våra dagar. En stor samling av hennes konst ställs ut tillsammans med rumsliga installationer och performance-material.

Uställningen öppnade den 11 juni och håller på fram till den 11 september. Behöver du energi och inspiration i form av en färgexplosion är detta något du inte får missa!

Wanås Konst - Nathalie Djurberg och Hans Berg

Oavsett om du befinner dig i Skåne i trakterna kring Hässleholm och Knislinge i sommar, bara har vägarna förbi eller faktiskt inte alls planerat någon resa i Sveriges sydligare delar borde du besöka Wanås konst. Mellan den 15 maj och 6 november visar två av Sveriges mest internationellt uppmärksammade och hyllade konstnärer Nathalie Djurberg och Hans Berg sitt första stora utomhusprojekt. Konstnärsduon har de senaste åren gått från film till skulptur och låtit animationerna vandra ut ur skärmen och forma tredimensionella skulpturer, installationer och scenografier. I utomhusverket In dreams förvrängs och förstärks upplevelsen av naturen med surrealistiska skulpturer, ljud och ljus.

I våras gjorde Pontus Silfverstople en intervju med Nathalie Djurberg och Hans Berg angående utställningen på Wanås Konst som du kan läsa här.

Mollbrinks Konst - Lennart Jirlow

I Kungshamn i Bohuslän mellan den 9 och den 22 juli håller Mollbrinks Konst utställning med Lennart Jirlows färgsprakande och naivistiska verk. Jirlow har sedan slutet av 1950-talet huvudsakligen verkat i Frankrike och den franska vardagen och restaurangmiljöer är ett ständigt återkommande motiv i hans målningar. Trots den till synes uppsluppna stämningen i Jirlows verk anas ett vemod och en olustighet bakom brokigheten.

I samband med utställningen premiärvisas också Jirlows nya litografi "Kocken och hans vänner". Den säljs i 150 signerade exemplar.

 

Liljevalchs - Döden - en utställning om livet

Liljevalchs har för tillfället stängt för renovering och grundförstärkning, men ligger inte på latsidan för det. I sommar bjuder de på uställningen Döden - en uställning om livet i Galärvarvsparken mellan den 4 juni och den 4 september.

Verk med relation till döden, graven, minnen och riten av nio konstnärer presenteras i sommarens utomhusutställning och väcker frågor om vi borde börja tänka annorlunda kring våra minnesplatser.

Nordiska Akvarellmuseet - Disney - konsten att berätta

På Tjörn kan du fram till den 4 september fördjupa dig i animerat och tecknat. Sagor, myter, fabler och legender har ofta fått ligga till grund för Disneys animerade filmer, och i Nordiska Akvarellmuseets utställning Disney - konsten att berätta utforskas hur Disney Animation Studios har omtolkat berättelserna och gjort dem mer lättillgängliga och moderna. Utställningen visar förutom originalteckningar och akvareller också de tidigaste filmerna, men också material från senare filmer.

Göteborg - Artscape 2016

Under tre veckor i juli och augusti kommer den urbana konsten att ta plats i Göteborg. Då arrangeras Skandinaviens största gatukonstfestival Artscape, och mellan den 25 juli–14 augusti kommer både internationella och lokala konstnärer att skapa storskaliga konstverk i Göteborgs samtliga tio stadsdelar. Även panelsamtal, föreläsningar och workshops arrangeras under Artscape.

Från och med 15 augusti ska de färdiga verken finnas att beskåda. Befinner du dig i Göteborg under Kulturkalaset 16 - 21 augusti har du också chans att gå på en guidad visning.

Fotografiska - Bilden av Garbo

När reklammannen Lars Nordin var liten blev han betagen av skådespelerskan Greta Garbos skönhet. När han för tjugo år sedan läste en annons i tidningen där en äldre kvinna sålde fotografier på Garbo var han inte sen att nappa. Därefter har han med ett glödande engagemang samlat på sig fler foton och Garbomemorabilia och har idag en av världens främsta samlingar.

Samlingen ställs ut på Fotografiska Museet mellan den 23 juni och den 21 augusti.

Strandverket - Fotografier utom sig – Lars Tunbjörk 1956-2015

Fotografen Lars Tunbjörk gick oväntat bort i april förra året och hedras nu med en utställning på Strandverket på Marstrand. Utställningen är sammanställd av Strandverkets konstnärlige ledare Hasse Persson som under många år var nära vän till Tunbjörk, och har hämtat bildmaterialet ur Tunbjörks boksvit "Landet utom sig", "Kontor", "Hem" och det fristående projektet "Vinter".

I sina fotografier skildrade Lars Tunbjörk det svenska samhället med humor och surrealism, och lyckades fånga både glädje, vemod, ironi och tomhet på en och samma gång.

Utställningen pågår till den 25 september.

Kalmar Konstmuseum - Kännbart

Om man varken hör eller ser, hur kan man då uppleva samtidskonst? I utställningen "Kännbart" på Kalmar Konstmuseum undersöker sex konstnärer hur vi kan ta del av samtidskonst utan att använda vare sig hörsel eller syn. I centrum står människor med dövblindhet och i mötet med samtidskonsten skapas broar mellan teckenspråk och konstscen. Här utforskas nya tekniker och förhållningssätt för att man som döv, blind eller både och ska kunna ta del av utställningen.

Utställningen visas parallellt på Virserum konsthall fram till den 7 september.