Auktionen är indelad i fyra delar och först ut är äldre mästare (25 april kl. 17.00), följt av antikviteter (26 april kl. 14.00), juveler (27 april kl. 14.00) och 1900-talskonst (27 april kl 17.00).

Toppar auktionen gör ett porträtt föreställande kejsarinnan Elisabeth av Österrike, även kallad Sisi, som vid uppkomsten av målningen fortfarande var hertiginna i Bayern. Målningen föreställer den då 15-åriga hertiginnan sittandes till häst mot en bakgrund av slottet Possenhofen intill sjön Starnberg.

Den österrikiske kejsaren Franz Joseph I fick porträttet av sin blyga fästmö i julgåva år 1853. I augusti samma år hade de trolovat sig i Bad Ischl, där de samlats för att fira kejsarens födelsedag. Målningen fanns i Franz Josephs ägo fram till hans död 1916 och gick sedan i arv till hans arvingar i släkten Habsburg, som nu säljer verket på Dorotheums auktion. Mer information om målningen ges i denna video:

[youtube id="wh7oF0_uvTY"]

Precis som sina två syskon Carl Franz Gruber och Katarina Gruber målade den Österrikiske konstnären Franz Xaver Gruber motiv av blommor och naturskildringar, där han bland annat nådde stor framgång med ett stilleben, föreställande vallmo och fjärilar, på världsutställningen i Paris 1855.

Maarten de Vos målning skildrar en episod inom den grekiska mytologin där kung Pyros nio döttrar tävlar i sång och musik mot poesins gudinnor, de så kallade musorna, vilka var Zeus och Mnemosynes döttrar.

Apollonio di Giovanni monumentala arbete visar kampen mellan Julius Caesar och Gnaeus Pompeius Magnus under det romerska inbördeskriget 49-45 f.Kr. Efter slaget utropade sig vinnaren Julius Caesar till diktator på livstid, vilket dock inte varade så länge eftersom han kort därefter mördades.

Den målande stridsscenen var ursprungligen en del av ett hemgifte, vilket var en statussymbol i renässansens Italien.

Auktionen bjuder på ett flertal verk av äldre mästare såväl som från 1800-talet, som alla skildrar den italienska staden Venedig. 1700-talskonstnären Francesco Guardi, som själv var född i Venedig, har med sin karaktäristiska målarstil valt att återge den böljande utsikten från Markusplatsen.

Landskapsmålaren Oswald Achenbach från Düsseldorf, har valt att återge en annan kyrka i Venedig, Basilica di Santa Maria della Salute vid ingången till Canal Grande. Barockkyrkan byggdes i slutet av 1600-talet i tacksamhet för att staden var befriad från pesten, där en tredjedel av befolkningen i Venedig hade dött.

Carlo Canelli har valt en intressant och något annorlunda vinkel av Markusplatsen för sin målning. Konstnären har positionerat sig under pelargången av Dogepalatset från vart han betraktar och skildrar händelserna på torget.

Bland antikviteter finner vi allt från möbler och skulpturer till glas och porslin från Meissens porslinsfabrik. Vad sägs till exempel om dessa två magnifika och lockförsedda vaser från 1800-talet, vilka bygger på modeller som Meissner Johann Joachim Kandler utformade på 1740- och 1760-talet.

Auktionen avrundas med ett rikt utbud av högkvalitativa smycken där halsband, armband, örhängen och broscher är läckert smyckade med vackra ädelstenar.

Hela utbudet i Dorotheums auktion finns att hitta på Barnebys

Taggar