1. Daniel Birnbaum, överintendent & Ann-Sofi Noring, vice museichef, Moderna Museet (1)
Sveriges mest dynamiska konstduo. Tillsammans har de två återigen bjudit en rekordpublik på en mängd välcurerade och omtalade utställningar med några av den samtida konstens stora affischnamn till flera smalare och högst intressanta utställningar som exemplevis utställningenLivet Självt. Med deras ledande befattningar på landets främsta konstmuseum har de en naturlig maktposition och formar till stor del den samtida konstscenen i Sverige.

2. Per Skarstedt, gallerist (3)
Trots att han fortfarande är relativt okänd hemma i Sverige räknas Per Skarstedt som en av världens mest betydelsefulla konsthandlare. Men det började med ett rejält bakslag. Den ekonomiska kraschen i början av 1990-talet gjorde att Skarstedt tvingades stänga sitt galleri i Stockholm. Istället flyttade han till New York där lyckan vände. År 1994 öppnade han Skarstedt Gallery i New York där han genom åren visat världskända konstnärer som Cindy Sherman, Georg Baselitz och Richard Prince. Sedan förra årets lista har Skarstedt hunnit med att öppna ett nytt galleri i London på 400 kvadratmeter. Han har nu totalt tre gallerier, två i London och ett i New York. För varje konstverk han säljer köper han tre nya och behåller ett, vilket gör att han har en privatsamling i världsklass.

3. CFHILL, hybridgalleri (ny)
På kort tid har trion bakom CFHILL, Anna-Karin Pusic, Michael Storåkers och Michael Elmenbeck etablerat sig som en av landets viktigaste marknadsplatser för konst. Landets första hybridgalleri med det kontroversiella namnet CFHILL, har överraskat de flesta och provocerat en del. Med ett synnerligen digert utställningsprogram, slutsålda samlingar och tunga nyrekryteringar från branschkollegor anar vi stordåd även i år. Vid sidan av CFHILL sitter de styrelseuppdrag i museer och museivänföreningar. Storåkers är dessutom donator för Tensta Konsthall och krönikör i Dagens Industri.

4. Verner Åmell, konsthandlare (8)
Gammal är äldst. Verner Åmell dominerar efter fyrtio år fortfarande den svenska konstmarknaden och är ohotad som Sveriges okrönte konstkung. Till Verner vänder sig såväl världens ledande museer som finanseliten och techentreprenörer som gjort miljardexit. Åmells ställer ut mästerverk av italienska renässanskonstnärer blandat med svenska modernister på världens främsta konst och antikmässa TEFAF varje år. Har man inte råd att köpa konsten hyr Verner sedan några år ut samtidskonst, fotografi och Zornkullor till allt från finansbolag till advokatbyråer.

5. Nathalie Djurberg & Hans Berg, konstnärsduo (20)
Två av de mest framgångsrika svenska konstnärerna som normalt syns mest på den internationella scenen. Under 2016 uppmärksammades de i Wanås populära skulpturpark samtidigt som deras skulpturala verk började synas lika mycket som de hyllade filmerna på auktioner och konstmässor världen över. De har även haft soloutställningar på museer och konsthallar i Kina, Australien och Österrike.

6. Carl Kostyál, gallerist (12)
Alla de unga konstnärerna du läser om i morgon har Carl Kostyál redan ställt ut. Med en fingertoppskänsla om hur konstvärldens vindar blåser och ett kontaktnät i sin mobil som de flesta gallerister bara drömmar om har Kostyál totalt förändrat hur den svenska konstscenen ser ut. Han har lyft unga konstnärer och hittat nya konstsamlare som själva inte visste att de existerade. Med ett galleri i London, ett i Stockholm och en svårslagen social kompetens har han snabbt etablerat sig som ett av de starkaste korten.

7. Carsten Höller, konstnär & curator (13)
En av världens största konstnärer är baserad i Sverige sedan flera är tillbaka. Förutom att delta i princip samtliga viktiga biennaler och konstmässor finner han även tid att agera curator (Livet Självt på Moderna Museet tillsammans med Daniel Birnbaum och Jo Widoff) samt driva det experimentella konstnärsinitiativet Andquestionmark tillsammans med curator Stefanie Hessler i Vasastan. Är självfallet representerad av Gagosian Gallery.

8. Claes Nordenhake & Ben Loveless, gallerister (4)
Claes Nordenhake är mannen bakom Galerie Nordenhake med verksamhet i både Stockholm och Berlin. Claes öppnade sitt första galleri i Malmö 1973. Ett decennium senare, 1986, flyttade galleriet till Stockholm innan man vid milleniumskiftet tog ytterligare ett steg och öppnade Galerie Nordenhake Berlin. Claes satt tidigare med i styrelsen för den prestigefyllda uttagningskommittén för Art Basel och var med och grundade ABC, Berlins viktiga konstmässa, samt tillhörande Berlin Gallery Weekend. Medan Cleas är baserad i Berlin så är Ben Loveless ansvarig för verksamheten i Stockholm. När Ben inte är runt på konstmässor världen över och representerar galleriet så finner han tid att vara ordförande i Svenska Galleriförbundet.

9. Karin Mamma & Jockum Nordström, konstnärer (17)
Båda har sedan länge skrivit in sig i den svenska konsthistorien och finns representerade i betydande samlingar och på museer världen över. Paret är representerade internationellt av ett av världens ledande gallerier David Zwirner samt det ledande svenska galleriet för måleri, Magnus Karlsson. Under året har de ställt ut på både soloutställningar och grupputställningar.

10. Mårten Castenfors, konsthallschef (9)
I sin roll som chef för Stockholm Konst är Mårten den person som ser till att nya konstverk kommer på plats i huvudstaden. De senaste månaderna har han även figurerat som jurymedlem i tv-programmet Konstnärsdrömmen. Mest känd är nog Castenfors ändå som chef för Liljevalchs Konsthall. I år slog han och Vårsalongen rekord när 2505 konstnärer ansökte om att få vara med.

11. Sara Arrhenius, avgående konsthallschef, skribent, blivande rektor (36)
Efter att stadigt ha hållit i rodret för Bonniers Konsthall sedan invigningen 2005 kommer Arrhenius från och med våren 2017 vara rektor för Kungliga Konsthögskolan. Skolan som är Sveriges främsta konstutbildning har präglats av interna konflikter den senaste perioden(samt en förödande brand 2016) och är i stort behov av en nytändning. Sara har även fortsatt banan där hon började, som journalist, genom att regelbundet skriva för den erkända engelska konsttidningen Art Review.

12. Magnus Karlsson, gallerist (7)
Magnus håller ett tryggt grepp runt hemmarknaden med sina ledande svenska konstnärer och Sveriges i särklass mest erkända galleri när det gäller måleri. Efter mycket aktivitet på internationella konstmässor de senaste åren börjar hans konstnärer även få en publik utanför gränserna. Hans konstnär Jens Fängedebuterade 2016 på giganten Galerie Perrotin i Paris och syntes även på omslaget för Frieze Magazine.

13. David Neuman, museichef (16)
Magasin III:s museichef som under året visat utställningar med Jake & Dinos Chapman, Tony Oursler och Christine Öhlund. Har tillsammans med Robert Weil och resten av ledningen beslutat att stänga konsthallen i två år för att fundera och ”söka sin själ”. På frågan om det beror på att pengarna är slut svarar han: Skojar du? Utöver Magasin III är han engagerad i den nya konstscenen Accelerator på Stockholms Universitet.

14. Stefan Andersson & Sara Sandström Nilsson, gallerister (26)
Mästarparet dundrar fram i konstsverige. Under 2016 har de släckt ner deras bombastiska galleri i Umeå vid Umedalen och bytt det mot ett mindre lager(bara det på 300 kvm) och showroom i centrala Umeå. Samtidigt har de tagit mer plats i Stockholm och är Stockholms största galleri med totala 835 kvadratmeter galleriyta. Utöver det har de två showroom i ”Stockholm gallery district”. I våras gjorde de på uppmuntran av Kronprinsessparet utomhusutställningen med Tony Craggs skulpturer på Djurgården, vilket blev en av sveriges mest besökta utställningar. 

15. Mats Stjernstedt, curator (ny)
Han är ingen doldis för den svenska konstvärlden, men få utan större inblick vet att Mats tidigare har varit chef för Index, och de senaste fem åren, konstnärlig ledare för Kunstnernes Hus i Oslo. I början av året fick vi veta att han kommer att vara ansvarig för den Nordiska Paviljongen vid Venedigbiennalen 2017 (ett uppdrag som delas lika mellan Sverige, Norge och Finland) och i höstas blev det klart att han tar över rollen för ansedda Malmö Konsthall.

16. Lena Josefsson, konstsamlare och ordförande för Moderna Museets vänner (2)
En av Sveriges största och mest aktiva konstsamlare tillsammans med sin man Per Josefsson. Lena är ordförande i Moderna Museets Vänner och arbetar ständigt för ett bättre konstklimat i vårt land. Som spindel i nätet och med ett ovärderligt kontaktnät i vet hon vilka trådar att dra i för att saker och ting ska ske. Donator till bland annat Tensta Konsthall.

17. Klara Lidén, konstnär (5)
Som svensk konstnär finns inget behov av att vara synlig på den lokala scenen. Klara Lidén är baserad i konstnärernas huvudstad Berlin och syns över hela världen. Hennes konceptuella konst har gjort henne till en av de högst rankade svenska konstnärerna och senaste åren har vi sett henne med allt från utställningar i Centre Pompidou, till experimentella modevisningar i New York med svenska modedesignern Nhu Duong.

18. Peder Isacsson & Sofia Ström, VD och Vice VD Sotheby’s, Skandinavien (19)
Under året har flera imponerande samlingar innehållande såväl samtida som moderna och impressionistiska mästerverk av konstnärer som Yves Klein, Alexander Calder, Yayoi Kusuma, Edgar Degas och Alfred Sisley sålts genom Sotheby´s kontor i Stockholm. Senaste åren har flera av verken som satt nya internationella auktionsrekorden kommit från lilla Sverige. Stockholmskontoret är Sotheby´s mest lönsamma och omsätter på två anställda i Stockholm lika mycket som ett av Sveriges största auktionshus.

19. Marina Schiptjenko & Ciléne Andréhn, gallerister (15)
Med en järnhand håller de greppet om titeln Sveriges coolaste gallerister. Deras namn sträcker sig långt utanför konstscenen. Deltagandet vid de internationella mässorna gör att deras nätverk är stort, brett och internationellt. Med rollen som styrelsemedlem i nordens ledande mässa för samtidskonst, Market Art Fair har Marina även en fin insikt i Nordens konstscen.

20. Paul McCabe, gallerist och konsthandlare (23)
Sydafrikanen flyttade från New York till Stockholm för tre år sedan och har sedan dess haft utställningar med världskända konstnärer, såsom Damien Hirst, Richard Prince och Georg Baselitz. I oktober hölls en uppmärksammad utställning med fotografen Robert Mapplethorpe ihop med Mapplethorpe Foundation. McCabe har legat bakom flera kändisars konstsamlingar, bland andra Hollywood dermatologen (även kallad botoxbaronen) Frederic Brandt som gick bort förra år.

21. Magdalena Malm, institutionschef (11)
Även om vi saknar MAP, Mobile Art Productions, som Magdalena grundade och drev så är hon ett ytterst säkert kort att ha som chef för Statens Konstråd. Hon har även en säregen förmåga att kunna tala till både konstpubliken, debattörerna och till boende i förorterna.

22. Birgitta Rubin, journalist (22)
Kulturjournalist på DN tillika en av de starkaste konstkritikerna i Sverige. När Birgitta Rubin äntrar rummet står luften still ett tag. Som kjejsarens tumme inför gladiatorn levererar hon sina träffsäkra recensioner som resulterar i benådning eller slakt. 

23. Maria Lind, curator (18)
Under året sågs Maria Lind som curator för ansedda Gwangju Biennalen i Sydkorea men hon har även haft tid att som vanligt hålla Tensta Konsthall ständigt aktuell och omtalad, såväl politiskt som konstnärligt. 

24. Lars Nittve, f d museichef (6)
Lars Nittves museikarriär gick från konsthallen Rooseum i Malmö på 90-talet, via danska Louisiana och uppbyggnaden av Tate modern i London, till en rekordlång chefstid på Moderna museet i Stockholm innan han avslutade som ledare för den gigantiska museisatsningen M + i Hongkong. I Kina hade han smeknamnet Lili-wei, som ungefär betyder ”han som bygger viktiga saker”. Byggandet av M+ blev dock aldrig klart innan han avslutade sin tjänst i slutet av 2015. Det senaste året har Nittve spenderat mer tid i sin jämtländska fjällstuga och mindre tid på den internationella konstscenen, men är trots det svår att peta från listan.

25. Kaj Forsblom, gallerist (ny)
Kaj Forsblom startade Galerie Forsblom 1977. I år firar galleriet fyrtio år med att öppna upp galleri i Sverige och samtidigt visa en av världens mest kända, nu levande konstnärer, Ai Weiwei. Kaj Forsblom är känd för sin imponerande samtidskonstsamling inrymd såväl i ett privatmuseum som i bostaden intill Brunnsparken i Helsingfors. Där finns konst av konstnärer som Warhol, Picasso och Francis Bacon. Har just stjärnrekryterat Anna Persson och Ebba Bozorgnia.

26. Pontus Bonnier, samlare (45)
Hans välsignade hand över samtidskonsten blir nu ännu viktigare efter släktingen Jeanettes Bonniers bortgång. Som styrelseordförande över Bonniers Konsthall (som har nyöppnat under året efter en omfattande renovering) håller han i klubban över en av Stockholms mest intressanta scener för samtidskonst. Under 2017 välkomnar konsthallen ny chef, ny regi på restaurangen, utökad museishop och flera intressanta utställningar. Utöver sitt engagemang i konsthallen köper han in ett och annat verk till sin privata samling.

27. Clemens Poellinger, journalist (34)
SvD kulturavdelning har krympt med åren men konsten har behållit sin plats, framförallt på nätet. Samarbetet som tidningen gör med Auktionsverket har blivit lyckat mycket på grund av Poellinger själv. Som konstkritiker och ansvarig för SvD:s konst- och filmbevakning har vi sett en aktiv, positiv och nyfiken Poellinger som har levererat både i print, web och TV.

28. David och Teresa Castenfors, journalist (28)
De grafiska formgivarna Teresa Holmberg och David Castenfors ligger bakom Sveriges viktigaste konstmagasin, Artlover. Fortfarande högaktuell och med osviklig känsla för form och innehåll bjuder de in till djuplodande intervjuer, galleritips och den samtida konstvärlden.

29. Johan Berggren, gallerist (25)
Med sina två lokaler i Malmö och sitt regelbundna deltagande på konstmässor runt om i världen har Johan Berggren satt Malmö på konstkartan. Han gav tidigt skåningarna chansen att få se och köpa verk av unga talanger såsom Jon Rafman, Fredrik Vaerslev och Artie Vierkant innan de slog igenom på riktigt. Annars finns hans kunder runtom i världen och flyger gärna in på ett kort besök för att köpa med sig något av hans förmågor.

30. Dan Wolgers, konstnär (35)
En ständigt aktuell konstnär som med sina luriga ögon ser på omvärlden med sin klara blick. Han får oss att känna oss både smarta och dumma på samma gång. I år har den perfekta matchen gjorts med honom och författaren Lena Andersson. Deras gemensamma utställning på Spritmuseet har blivit hyllad och Anderssons briljanta texter får oss att ännu tydligare se Wolgers storhet i de enkla detaljerna.

31. Bröderna Broman, titel, grundare Fotografiska (ny)
Framgångssagan Fotografiska har länge valt att agera som upprorisk outsider som prioriterat kvantitet före konstnärlig kvalitet. På sistone har vi dock märkt en öppnare inställning till att närma sig konstvärlden. Faktum är att många i konstvärlden borde ta lärdom av Fotografiskas publika framgång och ibland tona ned sitt navelskåderi.

32. Niklas Belenius, gallerist (39)
Samarbetet med Erik Nordenhake var ett kortlivat men piggt initiativ som gjorde galleriet till det kanske mest intressanta i stan med ett intensivt utställningsprogram. Från och med 2017 kör Belenius solo igen i nya lokaler, en fokuserar på ung samtidskonst och den andra på historiska utställningar.

33. Alice Bah Kunhke, kulturminister (50)
I egenskap av kulturminister har hon makten vi andra bara kan drömma om att få. Än så länge har hon sett till att införa fria entréer på flera av landets museer vilket lett till anstormning och publikrekord. Vi förväntar oss fler positiva överraskningar och mer kultur åt folket.

34. Freja Harell, gallerichef (ny)
Efter några år “på golvet” har Freja Harrell fått överta titeln som gallerichef för ett av Larry Gagosians New York-gallerier . Som ansvarig för ett av världens tyngsta gallerier har Freja hamnat mitt i konsthändelsernas centrum. Spelar hon korten rätt kan hon klättra hur långt som i konstvärlden…och på den här listan.

35. Saskia Neuman, Global Art Manager, Absolut (42)
Som Director för norra Europas största konstpris Absolut Art Award tar hon en självklart plats i konstvärlden. Bakom utmärkelsen finns en internationell tung jury där ordförandeklubban har gått från hyllade Massimiliano Gioni till vår egen  Daniel Birnbaum. Ingen i Sverige lyckas arrangera en sådan sprakande prisceremoni och gala för konsten som hon gör. I klass med Nobelfesten.

36. Lina Selander, konstnär (21)
Efter att Selander representerade Sverige under Venedigbiennalen 2015 har hon haft vinden kvar i ryggen. De internationella utställningarna har avlöst varandra. Sedan 2015 har hon haft soloutställningar på Moderna Museet, Skissernas Museum, Galleri Riis, Göteborgs konsthall och Lidköpings konsthall samt ett verk på utställningen Swedish Art Now! Vi vet att hennes verk tar lång tid att göra och vi väntar tålmodigt och ser fram emot allt vi kan få. 

37. Dragana Vujanovic (bubblare)
Hennes roll som ansvarig curator över ett av världens främsta fotopris, Hasselbladspriset, gör henne till en viktig spelare i konstvärlden. Hasselbladpriset betydelse har en ärofylld historia och Dragana ser till att utmärkelsen känns samtida och viktigt samt får en välförtjänt och betydelsefull plats.

38. Andreas Rydén, vice VD Bukowskis (ny)
En av den svenska auktionsvärldens främsta spelare. Den ödmjuke konstkännaren bytte efter många år lag från Stockholms Auktionsverk till konkurrenten Bukowskis där han blev vice VD och huvudspecialist på modern konst. Med gedigen kunskap och ett brett kontaktnät vet Andreas var mästerverken hänger.

39. Inga-Lill Bäckström (ny)
Konstsatsningen på nya Karolinska, med en budget på 118 miljoner kronor, är den enskilt största konstsatsningen någonsin i en offentlig byggnation. Det har varit en utmaning för kulturförvaltningen, då det är flera beslutsfattare som bestämmer vilka konstnärer som får uppdragen. Inga-Lill Bäckström är projektledare och håller i trådarna.

40. Theo Lindqvist, konsthandlare (49)
Konstintresserade managementkonsulten sadlade om och startade Lindqvist Contemporary. Idag rör han sig vant på internationella mässor och när samlarsajten Larrys List listade de 50 mest intressanta konstsamlarna på instagram hamnade Lindqvist på plats sju.

41. Magnus Bexhed & Knut Knutsson, VD och chefsintendent (ny)
Trots att de kallar sig “lillebrorsorna från landet” får dem de mest självsäkra storstadsauktionisterna att darra på manschetten. Ingen försäljning är för liten och inget uppdrag är för stort för de bägge herrarna som i höstas rodde hem ett av de mest prestigefulla försäljningsuppdragen i svensk auktionshistoria.

42. Lisa Ivermark, rådgivare (44)
Har både drivit egen konstrådgivningsfirma och haft arbetsgivare som Bukowskis, Habsburg Feldman i New York och Phillips i London. Senast lämnade hon rollen som konstrådgivare på Stockholms Auktionsverk för titeln VIP Relation på Art Basel.

43. Karolina Modig, journalist (ny)
Som författare till böckerna Värdet av konst och Häng konsten lågt gör hon allt för att få fler människor att våga köpa konst. Karolina är verksam som redaktör och frilansjournalist och bevakar konstscenen både i Sverige och internationellt för bland annat SvD.

44. Barbro Osher, meccenat (30)
Donator och meccenat vars insatser varit direkt avgörande för många kulturella projekt i Sverige och USA. Barbro Osher är ordförande för Bernard Osher Foundation och driver Pro Suecia Barbro Osher Foundation. Tillsammans med sin make Bernard Osher, som drev en av USA:s största sparbanker, World Savings, har hon donerat miljardbelopp till konstnärliga ändamål, varav en inte obetydlig del har gått till svenska institutioner som Nationalmuseum och Moderna museet m fl.

45. Sune Nordgren, konstrådgivare (ny)
I år öppnar ett nytt lyxhotell i centrala Stockholm. Den imponerande konstsamlingen har sammanställts av Sune Nordgren som i snart tio år har arbetat som konstrådgivare åt Petter Stordalen och hans hotellkedja Nordic Choice. Förra året publicerades även en bok som sammanfattade några av hans mest intressanta texter och intervjuer från de över 40 år han varit aktiv i konstbranschen.

46. Staffan Ahrenberg, samlare(27)
Köpte den berömda tidningen och galleriet Cashiers’ d Art som innehöll 16.000 verk av Pablo Picasso. En nischad tidning som når de få riktigt insatta personerna i branschen, vilket gör att påverkan och makten bara blir än större. Driver den ihop med en av konstvärldens “star”curator Hans Ulrich Obrist och förre Art Basel-chefen Samuel Keller. Galleriet i Paris har under året visat bland annat Sol Lewitt och Adel Abdessemed.

47. Ernst Billgren/Wilhelm von Kröckert, konstnär (ny)
En av Sveriges mesta konstnärer. Det har gått två år sedan Ernst Billgrens alter ego Wilhelm von Kröckert föddes. I dagarna avslutades utställningen Ernst Billgren vs Wilhelm von Kröker på Borås Konstmuseum, konstnärens mest omfattande utställning sedan succén på Liljevalchs vid millenieskiftet. Under hösten har vi även kunnat se Billgren som domare i TV-programmet Konstnärsdrömmen där han var med och utsåg Sveriges främsta amatörkonstnär och passade på att utbilda oss svenskar i måleriets grunder.

48. Lars Lerin, konstnär (ny)
Lars Lerin har haft ett minst sagt upp och nedvänt liv. Den värmländska konstnären var länge en ensam och sargad människa, idag är han en folkkär profil och nybliven småbarnsförälder. Hans egna museum i Karlstad slår nya besöksrekord och hans akvarellmålningar blir allt dyrare. Under 2016 charmade Lerin både tittare och kritiker i den första säsongen av “Vänligen Lars Lerin” och utnämndes till Årets tv-personlighet på Kristallen 2016.

49. Bo Ahlstrand, samlare (ny)
En av Sveriges stora konstsamlare sålde av hela sin samling under 2016 för att börja på ny kula. När hans publika showroom besående av KPMGs kontorslokaler stod inför en flytt till moderna rum med glasväggar väcktes tanken att börja sälja av. Tillsammans med CFHill tog han de djärva beslutet att sälja av ALLT. När avyttringen var gjord och jobbet att börja en ny samling påbörjades blev Bo en ännu mer välkommen gäst bland landets gallerier. 

50. Dennis Dahlqvist, kritiker (ny)
Mer konst åt folket. Dennis får en stor eloge för strävan att visa upp landets konstscen för en bred publik. Med sitt stockholmstugg guidar han oss igenom konstbuffén och hjälper oss att hitta bland ruttna tomater och förädlade rovor. Avslappnat sitter han i morgonsoffan eller rapporterar från utställningar och talar till SVT:s stora publik. Nog kan vi se Denniseffekten efter hans flipp eller flopp-utlåtande. 

51. Oscar Carlsson, curator, konstnär, gallerist och skribent (37)
Efter att ha agerat curator för den populära utställningen Swedish Art Now i somras samt synts lite överallt hoppas vi att 2017 låter Oscar ha tid att dra igång sitt experimentella konstprojekt Issues igen.  Tiils vidare läser vi gärna hans texter i Konstnären i saknad av podden.

Bubblare:

Karl Holmqvist, konstnär

Jens Fänge, konstnär

PG Nilsson & Calle Carboni, krögare

Magnus Edensvärd, gallerist

Erik Nordenhake, gallerist

Daniel Ek, konstköpare och grundare av Spotify

Johan Deurell, skribent

Antonia von Euler, gallerist

Magnus af Peterséns, tillträdande konsthallschef

Estelle af Malmborg & Anna Eriksson, directors för Mindepartementet

Taggar