1. Daniel Birnbaum, Museichef Moderna Museet

När han rör sig (med sina snabba gympaskor) likt en fantomen i Sveriges konstdjungel står konstlivet stilla för att observera hans steg. Med sin position som överintendent på Moderna Museet har han en naturlig maktposition och formar till stor del den samtida konstscenen i vårt land. Tillsammans med vice museiechef Ann-Sofi Norlin har han bjudit på uppmärksammnde utställnignar under året med Louise Bourgeois Olafur Eliasson, Lina Selander m fl.

2. Lena Josefsson, konstsamlare och ordförande för Market Art Fair och Moderna Museets vänner

3. Per Skarstedt, gallerist

Skarstedt räknas idag till en av världens mest betydelsefulla konsthandlare med galleri i både New York och London. Han tillhör en av dem som tidigt såg potentialen i samtidsfotografi och sägs ha en av världens främsta samlingar med Cindy Shermans verk. Given utställare på Art Basel varje år, där han förra året sålde mässans dyraste målning - ett självporträtt av Andy Warhol för 32 miljoner dollar. För varje konstverk han säljer köper han tre nya och behåller ett, vilket gör att han har en privatsamling i världsklass.

4. Claes Nordenhake, gallerist

5 .Klara Lidén, konstnär

Den svenska installations-, video- och performancekonstnär får stående ovationer vart hon än ställer ut i världen. Ingår i flera stora museisamlingar och samlare världen över står i kö för att få köpa hennes verk. Under året hade hon bland annat tre soloutställningar runtom i Europa.

6. Lars Nittve, museichef

Den svenske museidirektören kröner sin långa internationella karriär på bl a Louisiana och Tate Modern i Hong Kong med den enorma museisatsningen M+.

7. Magnus Karlsson, gallerist

8. Verner Åmell, konsthandlare

9. Mårten Castenfors, konsthallschef

11. Magdalena Malm, institutionschef

Magdalena är chef för Statens konstråd som utvecklar sammanhang och konstprojekt där samtidskonst och offentliga rummet möts i tron om att konsten är en viktig del i samhällsbygget och att den ska vara tillgänglig för alla. När Sverige bygger nytt har Magdalena ett finger med i spelet.

12. 

13. Carsten Höller, konstnär

14.Jeanette Bonnier, samlare

15. Marina Schiptjenko & Ciléne Andréhn, gallerister

16. David Neuman, konsthallschef

17. Karin Mamma Anderssson & Jockum Nordström, konstnärer

Båda har sedan länge skrivit in sig i den svenska konsthistorien och finns representerade i betydande samlingar och på museer världen över. Under året har de ställt ut i allt från New York och London till Oslo och Paris.

18. Maria Lind, curator

Före detta konstkritiker och intendent på Moderna Museet. Från 2011 är hon chef för minst sagt vitala Tensta konsthall, och har flyttat ut flera av samtidskonstens mest intressanta utställningar till förorten. Under 2016 är hon curator för ansedda Gwangju Biennale i Sydkorea.

19. Peder Isacsson, VD Sotheby´s

Kontoret i Stockholm är Sotheby´s mest lönsamma och omsätter på två anställda i Stockholm lika mycket som ett av Sveriges största auktionshus. Senaste åren har flera av föremålen som satt nya internationella auktionsrekorden kommit från lilla Sverige.

20. Nathalie Djurberg, konstnär

Räknas till en av den europeiska samtidskonstens mest intressanta konstnärsskap och ingår i Lisson Gallery konstnärsstall. I höstas sprängdes miljonvallen när "Puppets from the Parade of rituals and stereotypes 3" klubbades på Bukowskis.

21. Lina Selander, konstnär

22. Birgitta Rubin, journalist

Kulturjournalist på DN tillika en av de starkaste konstkritikerna i Sverige. Med sin penna kan hon fria eller fälla vilken utställning som helst.

24. Michael Storåkers, samlare

25. Johan Berggren, gallerist

26. 

27. Staffan Ahrenberg, samlare

Köpte den berömda tidningen och galleriet Cashiers' d Art som innehöll 16.000 verk av Pablo Picasso. En nischad tidning som når de få riktigt insatta personerna i branschen, vilket gör att påverkan och makten bara blir än större. Driver den ihop med en av konstvärldens "star"curator Hans Ulrich Obrist och förre Art Basel-chefen Samuel Keller.

28. David och Teresa Castenfors, journalist

Paret som ligger bakom Sveriges viktigaste konstmagasin, Artlover. Med osviklig känsla för form och innehåll bjuder de in nya generationer till den samtida konstvärlden.

29. Anna-Karin Laurell, VD Bukowskis

När hon tog över VD-posten på Nordens största auktionshus, Bukowskis, efter Michael Storåkers var det många som höjde på ögonbrynen, men ryktet om hennes förmåga att leverera resultat spridde sig utanför hennes tidigare kretsar och sedan augusti har hon bland annat hunnit med att värva tunga namn parallellt med att skära i kostnaderna.

30. Barbro Osher, mecenat

Barbro Osher är ordförande för Bernard Osher Foundation och driver Pro Suecia Barbro Osher Foundation. Tillsammans med sin make Bernard Osher, som drev en av USA:s största sparbanker, World Savings, har hon donerat miljardbelopp till konstnärliga ändamål, varav en inte obetydlig del har gått till svenska institutioner som Nationalmuseum och Moderna museet m fl.

31. Bo Alveryd, samlare

En doldis som får marken att gunga. Auktionsvärlden följer varenda rörelse med största intresse. Sägs bland annat ligga bakom försäljningen av fjolårets målning av Andy Warhol på Bukowskis.

32. Stellan Holm, konsthandlare

33. Robert Weil, samlare

34. Clemens Poellinger, journalist

Konstredaktör på SvD som har koll på det mesta i konstvärlden. Bestämmer vem som ska skriva vad, och recenserar även själv.

35. Dan Wolgers, konstnär

36. Sara Arrhenius, konsthallschef

Skribent, författare, curator och framför allt chef för en av landets främsta och mest intressanta scener för samtidskonst, Bonniers konsthall.

37. Oscar Carlson, curator

Med sitt mobila galleri Issues(som han driver tillsammans med Johan af Geijerstam) ordnade han bl a den uppmärksammade utställningen med den amerikanske konstnären Ryan Trecartin på Media Markt i Gallerian. Är konstnär själv och startade dessutom konstpodden Danielsson & Carlsson i höstas. Skriver även om konst för Bon Magazine.

39. Niklas Belenius & Erik Nordenhake, gallerister

40. Andreas Eriksson, konstnär

Den hyllade konstnären, och tillika ledamot av Konstakademin har gjort ett av årets största konstverk till Nya Karolinska. Han avslutade året med att ställa ut i Berlin, och börjar 2016 med en utställning hos Stephen Friedman Gallery i London.

41. Jan Hansen, galleriägare

42. Saskia Neuman, curator

43.Wanås (Elisabeth Millqvist), curator

44. Lisa Ivemark, rådgivare

Har både drivit egen konstrådgivningsfirma och haft arbetsgivare som Bukowskis, Habsburg Feldman i New York och Phillips i London. Senast lämnade hon rollen som konstrådgivare på Stockholms Auktionsverk för titeln VIP Relation på Art Basel.

45. Pontus Bonnier, samlare

Företagsledare som lyfter fram konsten i många olika sammanhang Är idag VD på en av Sveriges tyngsta konstscener, Bonniers Konsthall. Hans familj har i omgångar donerat ovärdeliga verk till Moderna Museet. Pontus Bonnier var även ordförande i Moderna Museets Vänner mellan 1998 och 2008.

46. Hovet, samlare

47. Lars Strannegård, rektor

Som rektor på Handelshögskolan i Stockholm har han en viktig uppgift att fostra sina elever i betydelsen av sambandet mellan konst och näringsliv, vilket han gör med bravur. För Strannegård tycks de kulturella och konstnärliga värdena vara lika viktiga som ekonomi.

48. Sophie Allgårdh, kritiker

49. Theo Lindqvist, samlare

Konstintresserade managementkonsulten sadlade om och startade Lindqvist Contemporary. Idag rör han sig vant på internationella mässor och när samlarsajten Larrys List listade de 50 mest intressanta konstsamlarna på instagram hamnade Lindqvist på plats sju.

50. Alice Bah Kunke, kulturminister

51. Anna-Karin Pusic, rådgivare

Bubblare:

Dragana Vujanovic, curator

Michael Elmenbeck, samlare

Oscar Engelbert, samlare

Sofie Sedvall Bexhed, konstexpert

Filip Hammar, samlare

 

Taggar