Peter Willborg var en av branschens stora karaktärer. Med sin lugna röst kunde han få vem som helst intresserad av mattor och textilier. Hans kunskap var djupt imponerande och han har betytt otroligt mycket för branschen generellt men också för intresset för mattor specifikt.

Peters karriär började med att han för trettio år sedan fick en ingivelse att lära sig allt om orientaliska mattor.

Peter Willborg. Bild via cloob.com Peter Willborg. Bild via cloob.com

Genom att köpa mattor och notera all tänkbar fakta innan han sålde en matta vidare började han sitt kunskapssamlande. Han berättade för mig hur han satt i sin i källaren till sin pappas antikaffär och gick igenom varje matta noggrant, noggrant. Förutom ålder och ursprung antecknades även material, färg, lugghöjd, knuttyp, slitage och skador.

Under åren hanterade Peter Willborg mer än 100 000 mattor vilket resulterade  i ett stort kartotek och inte minst i goda kunskaper. Till de personliga favoriterna hörde antika turkmeniska och afghanska mattor, bara i sitt sovrum hade han femton stycken.

Utmärkande för dem är det geometriska nomadmönstret som ofta konstruerats av kvadrater och så kallade göler - oktogoner som kan varieras på många olika sätt - utplacerade i rader mot en röd botten. Genom små skillnader i mattornas uttryck går det att urskilja ett dussintal olika nomadstammar hos vilka mattorna utförts.

Efter några års handel med orientaliska mattor föddes även Peter Willborgs intresse för svenska mattor. Han upptäckte att kvaliteten, mönsterkompositionen och infällningen var av yttersta kvalitet och på samma nivå som de orientaliska.

Märta Måås-Fjetterström "MMF". Bild: JP Willborg Märta Måås-Fjetterström "MMF". Bild: JP Willborg

I början av nittiotalet arrangerade han en utställning med Märta Måås-Fjetterströms mattor på antikmässan i Älvsjö, som fick stor uppmärksamhet. Det var innan allmänheten börjat intressera sig för hennes mattkonst, men i och med utställningen fick mattorna från ateljén i Båstad ett stort uppsving och många inredare från USA hörde av sig.

I butiken på Sibyllegatan finns ett stort urval av både orientaliska och svenska mattor, men även måleri och en ansenlig samling afrikansk konst. Allt som sålts och finns i lager är avfotograferat, katalogiserat och sorterat i olika pärmar. För besökaren är det ett bekvämt sätt att få sortimentet presenterat och kanske hitta något man inte visste fanns.

Bild från butiken på Sibyllegatan Bild från butiken på Sibyllegatan

De hundratals målningarna är sorterade efter motiv och i utbudet finns allt från 1600-tals måleri till samtida konst. En hel del är franskt, men det finns även svensk, rysk, italiensk och indisk konst. Målningarna är valda utifrån Peter Willborgs egna preferenser och han fann ett stort nöje i att med konservatorns hjälp tvätta och rengöra dem, byta till reflexfritt glas och antingen förändra befintlig ram eller ersätta den med en ny.

Peter Willborg har i stort sett varit ensam bland de svenska antikhandlarna att syssla med afrikansk konst. I sortimentet finns objekt från framförallt Nigeria, Kongo, Elfenbenskusten och Mali.

Bild från butiken på Sibyllegatan Bild från butiken på Sibyllegatan

När det gäller afrikansk konst är proveniensen viktig, idag mer än någonsin, då marknaden svämmat över av ett stort antal nyproducerade förfalskningar utan annat värde än som dekoration. Med hjälp av proveniensen kan kultur, ursprung och ålder slåss fast på den afrikanska konsten som räknas som gammal om den är tillkommit före 1925.

En annan intressant faktor är patinan. De genuina afrikanska konsten är försedd med en tjock och levande patina, många gånger så riklig att det är svårt att med blotta ögat avgöra vad det är för material föremålet egentligen tillverkats av. Patinan utgörs av, förutom fingeravtryck, rök och svett, stora mängder offervätskor som hällts på i rituella sammanhang. En offervätska kan innehålla allt från öl, kycklingblod och mjölk från olika djur till material som naglar och hår. I Peter Willborgs samling finns många objekt med förstklassig patina.

Peters ambition har alltid varit hög. Utöver sin antikhandlarverksamhet har han även föreläst och är författare till nio olika publikationer om mattor, vävnader och konst. Han har också anordnat flera betydande utställningar; den mest omfattande med cirka 360 persiska Bakhtiarimattor som hölls i Stockholm 2002. Hans mission var att sprida kunskap och trodde på att man påverkas av det man har omkring sig, varför han alltid rådde alla till att våga satsa på en mer personlig inredning.

Med sinne för estetik och ordning har Willborg skapat ett eget universum baserat på kunskap och kvalitet. Hos JP Willborg på Sibyllegatan 41 har man alltid hittat man det man söker. Även om man inte visste om det när man klev över tröskeln.