Design bättre investering än konst

I Barnebys designrapport kan vi, tack vare större transparens och ökad access online, konstatera en stark tillväxt för 1900-tals design. Under åren 2009-2016 har marknaden för design ökat med närmare 330%. Design har i många fall varit visat sig vara en bättre investering än konst.

Mångmiljonbelopp för toppobjekt samtidigt som massmarknaden exploderat

Tack vare onlineauktionerna har fler möjlighet att äga ikoniska designmöbler vilket bidrar till att omsättningen av design ökar dramatiskt. Samtidigt slåss fler budgivare om det bästa.

Nästa stjärndesigner, din pensionsförsäkring

När etablerade formgivare tappar i pris gäller det att hitta nästa stora formgivaretrend. Dagens loppisfynd kan bli din framtida pensionsförsäkring.

Sverige töms på designklassiker

90% av de främsta designföremålen som säljs på svenska auktioner går på export främst till internationella samlare, inredare och designhandlare.

Det styr värdet på design

Värdet och prisutvecklingen på design styrs av kvalitet, unicitet, skick, proveniens samt presentation. Auktionshusens curerade visningar, informationstunga kataloger och Instagram spelar en avgörande roll för slutpriset.

- Barnebys har öppnat upp auktionsbranschen för den breda massan och gjort en värld av unika kvalitetsföremål tillgängliga för alla. Idag kan vem som helst lägga vantarna på ikoniska designmöbler för en högst modest prislapp, samtidigt som internationella samlare betalar mångmiljonbelopp för möbler och designföremål av toppkvalitet, säger Pontus Silfverstolpe medgrundare av Barnebys.

- Med över 31 miljoner resultat från auktioner inom alla prissegment, är Barnebys prisdata bland de mest omfattande i branschen. Denna rapport baseras på ett urval av de 15 mest sökta formgivarna och visar på en stark tillväxt för 1900-tals design, säger Hanna Schiller författare av rapporten.

Barnebys Online Auction Report 15 designated designers - trends and insights är baserad på Barnebys prisarkiv som består av 31 miljoner slutpriser från 315 auktionshus från 29 länder.

Här kan du läsa hela rapporten.

Rapporten är sammanställd av Hanna Schiller och Pontus Silfverstolpe. Ett särskilt tack riktas till Ivan Macquisten.

För frågor, vänligen kontakta Pontus Silfverstolpe, pontus@barnebys.com eller Hanna Schiller, hanna.schiller@barnebys.com