Juvelarian : historien om Christina Nilssons smaragder av Christina Mattsson och Elsebeth Welander-Berggren, 2017

Den som är sugen på en spännande berättelse om stulna juveler, ryska kungligheter och en museiskandal kan med fördel välja Christina Mattssons och Elsebeth Welander-Berggrens Juvelarian. Boken är baserad på verkliga händelser och de båda författarna hade själva stor insyn i affären under 1980-talet. År 1986 lämnades ett praktfullt smaragdsmycke in för försäljning på Stockholms Auktionsverk – det var bara det att smycket var stulet och tidigare tillhört en av 1800-talets stora operastjärnor.

Gunnar Nylund : konstnär och industriformgivare av Petter Eklund, 2017

För den som föredrar keramik framför juveler kan Petter Edlunds biografi över keramikern Gunnar Nylund vara lärorik läsning. Nylund spelade en väsentlig roll under 1930-talets funktionalistiska rörelse och hans arbeten för Rörstrand är ofta högt älskade familjeklenoder och samlarobjekt. Dessutom bjuder Eklund på ett rikt bildmaterial fyllt av Nylunds fantastiska skapelser.

Ingmar Bergman - en sista föreställning av Tom Österman

För den både teater- och auktionsintresserade tipsar Barnebys om Tom Östermans roman Ingmar Bergman - en sista föreställning. I sitt testamente klargjorde Bergman att hans kvarlåtenskap skulle säljas på auktion istället för att bli föremål för “känslomässigt rabalder”. Österman, som då arbetade på Bukowskis, var ansvarig för den omtalade auktionen. Bergmans ikonstatus gjorde inte bara försäljningen till föremål för intensivt budgivande utan väckte även frågor om hanteringen av svenskt kulturarv.

Östermans bok är särdeles aktuell under sommaren, inför den fjärde upplagan av Bergmanfestivalen. Dessutom skulle Bergman år 2018 blivit 100-års jubilar.

Konvalescenten, av Jenny Nyström. Foto: Bukowskis. Konvalescenten, av Jenny Nyström. Foto: Bukowskis.

Jenny Nyström: illustratör och pionjär av Barbro Johnsson, Marie Rehnberg och Elsebeth Welander-Berggren

Jenny Nyström var en av 1800- och 1900-talets största tecknare och en pionjär inom illustration. Hennes illustrationer av jultomten formade den svenska bilden av den samma och hennes illustrationer reproduceras än idag på julkort och magasin. Hon illustrerade mängder av barnböcker under sin livstid och har en speciell plats på den svenska konsthimlen. Boken Jenny Nyström: illustratör och pionjär erbjuder intressant läsning som täcker hennes 70 år långa arbetsliv.

Läs mer om Jenny Nyström här

Tyger vi minns från 1960- och 70-talen av Sara Axtelius

Sara Axtelius är själv en hängiven samlare av tyger och har mängder retrotryck i gömmorna. Förra året samlade hon sina bästa textilier från 1960- och 70-talen i en färgsprakande bok med över 300 tyger. Formgivare vars verk finns med i Axtelius bok är bland andra Göta Trägårdh, Anna-Lena Emdén, Suzanne Engel och Ann-Ma­rie Netterdag.

Hilma : en roman om gåtan Hilma af Klint av Anna Laestadius Larsson

Banbrytande konstnären Hilma af Klint vägrade sälla sig till det tidiga 1900-talets föreställande måleri och var en av den abstrakta konstens föregångare, även om hennes konstnärskap inte uppmärksammades förrän efter hennes död. Anna Laestadius Larssons roman handlar om lika delar konst, personlighet, andlighet och den stora frågan om konstens syfte.

Mer om Hilma af Klint hittar du här.

Vänster: Karin Björquist. Höger: Delar ut Nobelservisen. Foto: Bukowskis. Vänster: Karin Björquist. Höger: Delar ut Nobelservisen. Foto: Bukowskis.

Karin Björquist : formgivare på Gustavsberg 1950-1995 - ateljén som försvann, en bildberättelse av Karin Björquist, Jonas Lindkvist

Tillsammans med sonen Jonas Lindqvist har keramikern Karin Björquist skrivit en bok om sin omfattande verksamhet. Björquist, som var konstnärlig ledare för Gustavsberg mellan 1972-1985 har formgivit otaliga bruksföremål genom åren, bland andra serviserna Vardag (1957), Röd kant (1968), Blanche (1979). Romanen bjuder på berättelser från ett konsekvent konstnärskap och idén bakom nobelservisen.

Swedish Grace av Gunnela Ivanov

Är du intresserad av 1900-talets tidiga utsmyckningar? Då är Swedish Grace något för dig. Swedish Grace är den internationella benämningen på vad som i Sverige kallades tjugotalsklassicism, vilken dominerande i norden under 1910-, 1920- och 1930-talen. I Gunnela Ivanovs bok tillåts enkelhet och förstklassiskt hantverk sätta agendan!

Kapprod av Anders Zorn. Foto: Bukowskis. Kapprod av Anders Zorn. Foto: Bukowskis.

Anders Zorn av Birgitta Sandström

Säger du “svenska konstnärer” kan vi lova att många svar kommer lyda “Anders Zorn”. Zorns konstnärskap har spelat en nästintill unik roll för den svenska konsten och hans tekniker utmanat föreställningar om porträttmåleri, folklivsskildringar och aktmåleri.

Här kan du läsa mer om den svenska mästaren!

Svenska Designmöbler – made in Småland redaktör Johan Sjöberg

I samband med att Vida Museum & Konsthall visar utställningen “Varsågod och sitt - Svenska designstolar made in Småland 1900-1999” under året släpps Svenska Designmöbler i en tredje upplaga. Sjöberg har samlat en mängd fantastiska svenska möbler i en bok där läsaren får följa med från idéstadium till tillverkningsprocess. Det är en berättelse  som är tätt sammanlänkad med både svensk historia och svenskt kulturarv. Om du har vägarna förbi Borgholm i sommar så missa inte utställningen!

Kvinna i avantgardet : Sigrid Hjertén - liv och verk av Görel Cavalli-Björkman

Sigrid Hjertén en av Sveriges främsta kvinnliga konstnärer, som likt andra kvinnor, först erhållit konstnärlig upprättelse efter sin död. Expressionisten Hjertén tampades mot mäns ideal och idéer om både leverne och konst under hela sitt liv, då hon påverkade den dominerande konstinriktningen. Konsthistorikern Görel Cavalli-Björkman har skrivit den första heltäckande biografin över Hjerténs liv och verksamhet, vilken erbjuder spännande såväl som lärorik läsning om en av våra främsta konstskatter.

Nyfiken på Sigrid Hjertén? Klicka här. 

Glad sommar och trevlig läsning!