Målningen är tillskriven konstnärskretsen runt Hendrick Goltzius, en tyskfödd konstnär som tillhörde den holländska skolan. Målningen visar på stora influenser från Goltzius, men är inte nödvändigtvis gjord av honom eller hans elever, varför den tillskrivits de som figurerat runt honom.

Scenen i målningen visar den heliga familjen framför en grön gardin, och har starka kontraster mellan mörkt och ljust. Målningen skapades på 1600-talet, i början av barocken, som tydligt syns genom just kontrasterna hos konstnärer som Johannes Vermeer, Frans Hals och Rembrandt.

Holland bestod vid den här tiden av vad som är nuvarande Nederländerna, Belgien och Luxemburg. Det var satt under franskt styre och sedan under spanskt, fram till det 80-åriga kriget 1566. Kriget slutade 1648 då kung Philip II godkände Hollands självstyre. Efter striderna kunde man ha väntat sig att ett så litet land skulle vara krossat och inte ha styrkan att fullfölja någon konstnärstradition. Trots det, blev den Holländska republiken en av de mest blomstrande och självbedrivande länderna i Europa och den Holländska skolans guldålder speglar en stor längtan efter att utveckla ett unikt formspråk.

Tre månader efter att målningen inkommit till Barnebys värderinstjänst höll Tajan auktion. Beräknat pris för den värderade målningen låg på mellan 30.000-45.000 kronor och priset klubbades på 40.000 kronor.

Ytterligare ett lyckat resultat till följd av Barnebys värderingstjänst!

Har du någonting att sälja? Skicka det till Barnebys värderingtjänst