Det fanns en tid då utlandssvenskar var något exotiskt. Kring början av seklet 1900 var det flera platser i världen som beboddes av svenskar som av olika anledning placerades ut av både svenska staten och privata företag. I samband med deras utlandstjänster köptes många fina antikviteter som med tiden kom att hamna i Sverige, såsom persiska mattor och ostindiskt porslin.

När Egypten blev en självständig stat 28 februari 1922 sände Sverige sitt första sändebud till Kairo. Det var Sveriges nuvarande utrikesministers pappas kusin, Harald Bildt, som var först på plats. Baron Bildt, som han kallades stannade i Kairo livet ut. Bland svenskarna var han omtalad att alltid vilja ha högsta kvalitet. Så även vid val av armbandsur.

I September 1919 köper han ett herrur från Patek Philippe & Co, modell Cushion Shaped tillverkad i Geneve i 18K guld med läderband. På klockans bakboett lät han gravera in ”Baron Bildt, Sweden”.

Lite modernare, både som person och som armabandsur, är Victoria Silvstedts och hennes armbandsur av märket Rolex, modell Oyster Perpetual.

Victoria har själv lämnat in Rolexuret för försäljning tillsammans med ett brev skrivet och undertecknat av henne, där hon skickar en hälsning till den kommande ägaren. Klockan var Victorias första Rolex som hon, tro det eller ej, köpte för egna pengar. Vem vet, kanske var det efter en lyckad plåtning med kaninöron, som pengarna räckte till detta klassiska och exklusiva armbandsur från en av världens mest kända klocktillverkare tillika varumärke.

Utropet är 16 000 kronor och vårens klockkvalitetsauktion hos Kaplans klubbas lördagen 12 maj.