Inget är så signifikant för staden som Art Basel, så denna berömda mässa måste nämnas i en guide om Basel. Art Basel är världens främsta arena för samtidskonst och äger rum en gång per år, nu i år 18-21 juni. Syftet och grundtanken med mässan (som årligen även hålls i Hong Kong och Miami) är att fungera som en plattform för samlare, konstnärer och gallerister världen över.

Konstmässan grundades av den Baselbaserade galleristen Ernst Beyeler på 70-talet och mer än 40 år senare är den tonsättande inom konstvärlden och har för evigt gett Basel epitetet av en konststad.

 

 

MUSEUM

Basel är en utmärkt stad att gå på konstrunda i. En bra utgångspunkt är Kunstmuseum som har flertalet parallella utställningar med konst av Konrad Witz, Martin Schongauer, Lucas Cranach den äldre och Matthias Grünewald. Bland 1900-talskonsten ligger fokus på Kubism, (med Picasso, Braque och Léger)  tysk Expressionism, abstrakt Expressionism och amerikansk konst från 1950. Missa inte heller Tinguelymuseet, tillägnat den schweziske skulptören, målaren och tecknaren Jean Tinguely. Han arbetade nära Niki de Saint Phalle som också var hans fru. Intressant anekdot är att museet inrymmer en skulptur tillägnad Joakim Bonnier med vilken Tinguely var god vän. Skulpturen består av delar av den bil som Bonnier kraschade med på racerbanan Le Mans 1972 och i vilken han även förolyckades.

Basel erbjuder även ett leksaksmuseum Spielzeug Welten Museum, med världens största samling teddybjörnar samt designmuseet Vitra Design Museum, lägligt placerat på Charles Eames Strasse. Här har man en omfattande samling designobjekt med fokus på industriell möbel-och armaturdesign.

 

 

GALLERI

Kunsthalle Basel grundades år 1872 med visionen att kunna visa upp, diskutera och reflektera över konst. Det är en av de första institutionerna i Schweiz som presenterat internationell och schweizisk samtidskonst och är fortfarande en av landet mest populära och aktiva inom detta. De håller årligen tio utställningar och utöver dessa kan man även njuta av evenemang, föreställningar och filmvisningar på Kunsthalle Basel, det finns helt enkelt något för alla åldrar och smaker.

 

 

ANTIKHANDEL & MARKNAD

I gamla stan i Basel, ligger Barfusserplatz Square som en gång i veckan vaknar till liv då en marknad med hantverk från hela världen tar plats på torget. Exceptionella smycken, mat och kläder erbjuds på denna marknad och det finns garanterat något för alla. Varje lördag finner du en loppmarknad på Petersplatz, som är omåttligt populär för de som vill fynda aficionados av begagnade varor av allt i från babykläder till antikviteter. 

Vill du passa på att köpa med dig antikviteter hem rekommenderar vi ett besök till Antiquites Segal, som är den finaste antikaffären du kommer hitta i regionen. Redan under 1800-talet grundades denna högt ansedda antikaffär som nu drivs av paret Georges och Margaret Segal, vilka är fjärde generationens ägare. Utspritt över fyra våningar hittar du bland annat vackra antika möbler, europeiska målningar, silver, porslin (däribland antikt Meissen-porslin) och mycket mycket mer.

 

 

SHOPPING & VINTAGE

Silvia Freivogel Designer Second Hand är en exklusiv second hand-butik där du hittar vintagekläder, skor och väskor från märken som Gucci, Hermès, Louis Vuitton och Jil Sander, för att nämna några. Silva Freivogel har dedikerat 30 år till yrket och är extremt kunnig. Hon håller hög kvalitet på såväl service som sina produkter och kan även erbjuda personlig shopping och rådgivning. Missa inte denna pärla som du hittar vid Spalen Gate. 

Allt under ett och samma tak hittar man hos Globus. Detta är Basels stora anrika varuhus som erbjuder i stort sett alla internationella märken samt mindre europeiska märken som inte finns representerade i Skandinavien.  Mode, accessoarer, inredning, skönhet, livsmedel och dryck, allt i en exklusiv high-class miljö i centrala Basel. Har du snålt om tid under ditt besök är det hit du ska gå!

 

 

HOTELL

Der Teufelhof Basel är ett hotell utöver det vanliga. Under dess tak inryms 33 rum i två olika byggnader som kallas Art Hotel eller Gallery Hotel. Vi rekommenderar starkt att bo i något av Art Hotels 18 rum, vilka alla är unikt inredda av olika samtidskonstnärer och det är praktiskt taget som att bo i ett konstverk. De har även två högklassiga restauranger, café och bar samt ett galleri som är beläget i byggnaden som inhyser Gallery Hotel. Visionen är att oavsett av vilken anledning du besöker Der Teufelhof Basel kan du alltid hitta något mer. Det finns förstås mycket mer att säga om detta fantastiska ställe, så vår enda rekommendation blir - missa det inte!

Åt det mer klassiska hållet lutar hotellet Les Trois Rois, ett femstjärnigt hotell centralt placerat i Basels gamla stad. Klassiskt behöver inte vara tråkigt, något som hotellet visar med variationen bland sina 101 rum och sviter. Alla är unikt inredda enligt ett specifikt färgschema och målet är att gästerna ska hitta ett som passar just dem. Lyx och komfort genomsyrar hotellet, men man vill skapa en välkomnande och gemytlig känsla. Lyx finner man också i hotellets restaurangutbud, och man kan bland annat stoltsera med två Michelinstjärnor i restaurangen Cheval Blanc som också rankas som den bästa i Basel. Hotellet inrymmer också en italiensk restaurang, ett brasserie, en bar och även en cigarrsalong med öppen eldstad.

 

 

RESTAURANG

På över 600 kvm och med över 200 platser erbjuder NOOHN ett koncept som kombinerar asiatisk matlagning med europeisk sådan. Man kan välja att avnjuta klassisk sushi gjord av japanska sushikockar, äta från à la cartemenyn på den lummiga innergården eller besöka loungen på takterassen. NOOHN hittar du centralt nära Kunstmuseum, på Henric Petri Strasse.

Söder om Basel, i en riktig filmisk miljö, ligger Schloss Bottmingen. Slottet, som är från 1500-talet ligger omringat av vatten och man kan sommartid avnjuta sin måltid på terassen inne på gården. Köket är klassiskt franskt med en årstidsanpassad meny. Vill man komma lite billigare undan kan vi rekommendera deras lunchmeny, "Formule du midi" som är ett prisvärt alternativ.

 

 

BAR & NATTLIV

Kuppel är en av de mest populära klubbarna i Basel och oavsett om du gillar techno, reggae, salsa eller disco finns det alternativ här. Det sker regelbundna spelningar med regionala och internationella artister, stand-up shower och cabaretvisningar. Prisnivån är bra för att vara Schweiz.

I Kunsthalle finner du Campari Bar som erbjuder en ung och trendig atmosfär i vacker miljö. Hit är stället du går för att kanske ta en campari och inleda kvällen. Kunsthalle har också restaurang så vill man kan man fortsätta kvällen med även middag här.

Hipp och industriell känsla får man hos Hinterhof som är ett stort bar-och klubbkomplex inrymt i en gammal fruktmarknad utanför Basel. Här erbjuds spelningar med såväl internationella som regionala DJs och nytänkande konstprojekt. Miljön är långt ifrån den typiska Basel-lyxen, här beskådar du järnvägsspår och bilparkeringar från terrassen.

 

MISSA INTE... Är du i Basel bör du absolut lösa en biljett och åka "the Vintage Tram Tour"! I charmiga vagnar från 1920-talet får du uppleva Basels historia ur ett annorlunda perspektiv. En guide visar under 1-2 timmar det bästa av Basel, gammalt som nytt och berättar stadens historia.