Faktum är att området har otroligt mycket mer att erbjuda och gamay, vilken är druvan bakom de röda vinerna i Beaujolais, är en riktig kvalitetsdruva som i rätt händer och jord ger fantastiska lagringsdugliga viner.

Röd Beaujolais är otroligt gott att ha till fågel, både vilt och kyckling. Vinet är även fantastiskt gott att servera något kylt till den griljerade julskinkan.

Denna vecka rekommenderar jag både årets Nouveau och en gammal trotjänare från Beaujolais.

Årets Beaujolais Nouveau kommer från den stora Bourgogne negociantfirman Laboure-Roi, druvorna läggs hela i stora ståltankar och jäsningen sker inifrån. Detta gör att druvorna spricker och druvjuicen som samlats i tanken påbörjar en vanlig alkoholjäsning. Denna metod ger otroligt lätta och fruktdrivna viner.

Traditionen kommer ifrån att vinbönderna firade året som varit med att dricka skördens första vin.

Doft: Stor ungdomligt bärig doft med mängder av hallon och blåbär följt av den typiska skumbanan-tonen.

Munhåleupplevelse: Ren, ungdomlig smak som är sprängfylld av saftiga bär i form av blåbär, körsbär och hallon med ett lite örtigt avslut.

2016 Beaujolais Nouveau Labouré-Roi nummer 5490, Alkohol: 12%, Pris: 79 kr

 

Georges Duboeuf som är producenten bakom veckans andravin tillhör de som satt området på kartan och producerar vin från de flesta av Beaujolais byar. Detta vin kommer från byn Morgon vilket är den mest kända av de 10 klassificerade Cru-byarna i Beaujolais. Druvorna har efter skörd pressats och vinifierats innan det lagrats på rostfria ståltankar.

Doft: Bärig, ren doft med välkomponerade toner av skogshallon och blåbär följt av lakrits och örter.

Munhåleupplevelse: Elegant och välsammansatt med saliverande fruktsyra och massor av hallon och blåbär följt av mineraler och örter.

2014 Morgon Georges Duboeuf nummer 5106, Alkohol: 13%, Pris: 99 kr

 

I år firar Vinkällaren Grappe, på Grevgatan 5 i Stockholm, 30 år.

Noterbart är att samma år, 1986, slog Beaujolais noveau försäljningsrekord i Sverige.

Dryckesvanor kommer och går. Vi som älskar vin blir ändå berörda och intresserade av en ny oskuldsfull årgångs förmåga att väcka liv i gommen, varför man inte kan låta bli att testa fenomenet.

Med tillönskan om ett fröjdefullt veckslut, kommer här kära hälsningar.

Er tillgivne,

Carl Jan Granqvist

 

Taggar