Hösten närmar sig, kräftskivorna är i full sving och det sörplas i var och varannan trädgård.

Denna vecka har jag valt ut två drycker vilka lanserats i Systembolagets fasta sortiment under sommaren. Den första är en så kallad suröl från Belgien med namnet "3 Fonteinen Oude Geuze", nummer 1622 på Systembolaget. Detta belgiska öl med väldigt hög syra, är en speciell stil av öl som av ölintresserade brukar kallas för suröl. Oude (gammal) innebär att ölet är traditionellt tillverkat och Geuze betyder att det är en blandning av yngre och äldre spontanjästa öl. Jäsningen sker i flera steg under de svalare månaderna. Man använder upp till tre år gammal humle för att den inte skall ge för mycket smak. Denna öl passar helt fantastiskt bra till skaldjur eller en klassisk Moules frites. Den nyfikne och orädde kan med fördel prova en flaska under någon stundande kräftskiva, en smakexplosion utlovas!

Doft: Härligt fruktig, jästig doft med mängder av grapefrukt, stall, örter och citron.

Munhåleupplevelse: Mycket syrlig, fruktig smak med inslag av halm, grapefrukt, aprikos, örter och citron

Alkohol: 6%

Pris: 59 kr för 37,5 cl flaska

 

 

http://www.systembolaget.se/dryck/ol/3-fonteinen-162203

Den andra drycken är en kär söt favorit från Sauternes i Frankrike som passar utmärkt till de nyskördade hjortronen. Årgång 2012 Calvet Réserve du Ciron nummer 4029 på Systembolaget är ett sött vin som efter stor efterfrågan i beställningssortimentet nu kvalificerat sig till att stå på butikernas hyllor. Det är en ursprungstypisk och väldigt prisvärd Sauternes som nu kommit med ny årgång. Vinet passar med sin honungslena sötma och höga fruktsyra fantastiskt bra till hjortrondesserter, varför inte servera en grädde fylld med hjortronsylt på nybakade mandelformar. Vinet är även mycket välsmakande till mögelostar.

Doft: Honungssöt och saffransosande doft med citrus och mandlar.

Munhåleupplevelse: Intensiv söt smak med härlig fruktsyra och mängder av citrus och honung med en lång avslutning fylld av citrusfrukt.

Alkohol: 13%

Pris: 99 kr för 37,5 cl flaska

BILD

http://www.systembolaget.se/?searchquery=4029

Med tillönskan om en otörstig weekend i sommarens sista andetag,

Er tillgivne,

Carl Jan Granqvist

Taggar