Den svårfångade Banksy slår till igen. Den här gången i en industristad i Wales, som är känd för sitt stora stålverk TATA. Verket föreställer ett barn i vinterkläder, som med en pulka vid sina fötter och öppna armar sträcker ut sin tunga i försök att fånga snöflingorna som faller från himlen.

Men runt hörnet ser man istället en brinnande soptunna som släpper ifrån sig en svart tjock rök och ett regn av aska, vilket avslöjar vad snöflingorna egentligen är.

Ian Lewis, som äger garaget där verket är målat har sagt att han först såg verket på Facebook. Lewis är anställd av stålverket TATA, ett indiskt multinationellt företag som specialiserar sig på stålproduktion på internationella verk. Luftföroreningen i Port Talbot är ett känsligt ämne som upprepade gånger blivit omskrivet i pressen, och föreslås av Lewis som den antagliga anledningen till varför Banksy valde den lilla byn som verkets plats.

View this post on Instagram

. . . . Season’s greetings . . .

A post shared by Banksy (@banksy) on

Konstnären har bekräftat att han är upphovsman till verket via sin Instagram. I en video, där barnsången “Little Snowflake” spelas upp, visas först sidan där barnet försöker fånga snön på tungan innan den brinnande soptunnan kommer in i bild och avslutas med en bild över staden där stålverket tornar upp sig i bakgrunden. Ett kortfattat “Season’s Greeting” avslutar instagramposten.

I väntan på att verkets autencitet skulle bekräftas kontaktade kommunen Ian Lewis för att sätta upp ett skydd runt garaget men samtidit lämna graffitimålningen synlig för nyfikna åskådare. Med all uppståndelse runt sin egendom säger Lewis att han inte kunde sova på två dygn och la till att “det är ett fantastiskt verk. Det är en bra sak för hela staden och jag vill bara skydda det; det är där för alla.”

Bild: Jonathan Myers Bild: Jonathan Myers

Den dåliga luftkvaliteten i staden har länge varit en viktig beröringspunkt i Port Talbot. Många har klagat över rester och damm som släppts ut från de kringliggande industrierna, som hotar invånarnas hälsa och smutsar ner deras hem. Det sägs att konstnärens inblandning är ett svar på ett meddelande han fick i augusti av en instagramanvändare som klagade över de förhållanden Port Talbot-borna levde under.

“Kan du göra någonting i Port Talbot, stålverket orsakar så mycket damm varje dag och invånarna har tröttnat. TATA äger verken och de bryr sig inte, man kan föreställa sig fiskmåsar med gasmasker… lol” löd instagram-meddelandet.

Gary Owen, meddelandets författare och invånare i Port Talbot sedan 54 år sa att han blev chockad när han upptäckte verket och tror att det är hans meddelande som påverkat konstnären. “Jag tycker det är fantastiskt för Port Talbots invånare, att någon så känd som Banksy gör något sådant här.”

Bild ©Robert Melen Bild ©Robert Melen

Den lokala pressen har också rapporterat att en berusad person tros ha försökt förstöra verket och rivit säkerhetsbarrikaden runt garaget innan han blev bortjagad. Efter attacken ska kommunen har placerat ett skyddsglas framför väggen och tillsatt ständig övervakning samtidigt som de har gjort stora ansträngningar för att hantera den stora mängden åskådare så lugnt som möjligt.

Mästaren av gatukonst slår till igen och TATA Steel har inte gjort något uttalande.

Här kan du läsa mer om Banksy!