Bernard Palissy föddes 1510 i sydvästra Frankrike där han utbildade sig till att bli glasmålare. Redan innan han fyllde 20 år lämnade han sitt hemland för att bege sig ut på en resa genom Europa. Men han skulle återvända till Frankrike och bosatta sig i Saintes, La Rochelle och öppnade en verkstad.

Som en typisk renässanskonstnär sysselsatte sig Palissy inte enbart med glas- och keramik. Han var intresseras av många saker, inte minst geologi, kemi och alkemi. Keramiken blev hans huvudområde runt 1540-talet då han fått se ett italienskt kärl i vit lera och hans passion väcktes. Istället för att försöka kopiera materialet tog han fram en egen ljus lera som blev grunden till hans fantastiska keramiska verk.

Bernard Palissy är mest känd för sina arbeten där han avbildat sjöar och dammar dekorerade med flora och fauna på fat. För att skapa de tredimensionella verken tog sig Palissy ut i naturen och fångade in ormar, ödlor, grodor och insekter som han bevarade levande i burkar i sin verkstad. När han behövde använda en av de stackars varelserna doppade han dem först i vinäger och urin för att ta livet av dem. Sen började det riktiga arbetet. Palissy täckte djuren i lera och skapade naturtrogna modeller. När leran härdat tog han ut djuret och fyllde tomrummet med lera. Figurerna arrangerades på faten och de målades så att de gav känslan av ett litet diorama med en damm eller sjö i mitten. För att förhöja effekten av vattnet glaserade han faten.

Faten som mest var dekorativa och inte avsedda för att äta från blev snart populära bland societeten. En av hans kunder var den franska drottningen Maria de Medici, som han skapade en grotta till i Tuleriernas trädgårdar i Paris.

Konstnären och vetenskapsmannen Bernard Palissy, dog 1589 eller 1590 i Bastille där han blivit fängslad av det katolska styret för sina protestantiska åsikter.