På mindre än 38 timmar lyckades den brittiske konstnären Stuart Semple finansiera tillverkningen av världens mörkaste akrylfärg någonsin. Med hjälp av en Kickstarter-kampanj samlade Semple ihop de 25 000 pund som krävdes för att producera färgen Black 3.0. Till skillnad från Anish Kapoor, tillgängliggjordes färgen för både konstnärssamhället och allmänheten på än gång, med ett enda undantag – Anish Kapoor får absolut inte köpa färgen.

Foto via Stuart Semples Kickstarter-kampanj. Foto via Stuart Semples Kickstarter-kampanj.

Bråket tog fart på allvar år 2014, då Kapoor varumärksskyddade färgen Vantablack, en färg som absorberar 99.96% ljus och som fram tills dess var den svartaste färgen någonsin. Vantablack utvecklades av det brittiska företaget Surrey NanoSystems och användes främst i militära syften, bland annat för att kamouflera militärflygplan. Det faktum att Kapoor varumärkesskyddade färgen möttes med ilska inom konstvärlden. Många menade att det var ett oschysst drag och konstkritikern Jonathan Jones ifrågasatte om en konstnär verkligen kunde äga en färg och hindra andra från att använda den. Kapoor å sin sida hänvisade till att Vantablack egentligen inte är en färg utan ett material, som han var i sin fulla rätt att varumärkesskydda.

Foto via Stuart Semples Kickstarter-kampanj. Foto via Stuart Semples Kickstarter-kampanj.

Men nu har alltså Stuart Semple utvecklat en färg som kan mäta sig med Vantablack. Semples färg går under namnet Black 3.0 och är en unik akrylfärg som tog Semple och hans team två år att utveckla. Efter att ha skickat ut prover till drygt tusen konstnärer i november förbättrades färgens egenskaper ytterligare och absorberar uppemot 98-99% av det ljus ytan träffas av.

Efter att färgen finslipats vände sig alltså Semple till allmänheten för att finansiera produktionen av Black 3.0 och beställa det minimum fabriken krävde för att inleda tillverkningen. Kampanjen hade som mål att samla in 25 000 pund, men har idag engagerat drygt 6000 välgörare och har dragit in 272 000 pund, alltså 3 miljoner kronor.

Vetenskapen bakom Black 3.0 är beroende av svart pigment. Eftersom de pigment som finns tillgängliga på marknaden idag inte är perfekta och ändå reflekterar en del ljus (även om kol är mycket svart) bestämde sig Semple, efter att ha misslyckats med sina två första försök, för att skapa ett helt nytt pigment, som fick namnet Black Magick.

Black 3.0 har jämförts med 45 andra svarta färger och föredras av 93% av de konstnärer som prövat färgen.

Foto från Stuart Semples Kickstarter-kampanj. Foto från Stuart Semples Kickstarter-kampanj.

Det som är verkligt spännande med färgen är att den är så lätt att använda. Semple beskriver färgen som “ultra-enkel” att hantera, till skillnad från Kapoors Vantablack, som bara bör hanteras av professionella. Black 3.0 kan användas av vem som helst utan att eventuell fara kan uppstå.

Stuart Semple har skapat egna färger under drygt två decennium och har alltid delat med sig av sina nyfunna kunskaper med konstnärssamhället och har sagt att “skapandets gränser ska bestämmas av fantasin, inte av hur rik eller mäktig du är”.

Exempel på Semples andra färger är LIT, Gold, Dazzle och PINK, världen mest rosa pigment.

De som vill köpa färgen kan göra det från Semples hemsida, men är tvungen att intyga att de inte kommer ge färgen vidare till Anish Kapoor. Det faktum att Kapoor monopoliserat en färg gjorde uppenbarligen Semple rasande. Vi lär inte ha hört det sista från färgkriget än...