Fram till den 22 december bjuder Galleri Bergmans utställningslokal i Karlstad på samtidskonst signerad den unge konstnären Albin Liljestrand.

Liljestrand, född år 1996 har sin unga ålder till trots redan ställts ut vid upprepade tillfällen som på Sliperiet i Borgvik, Höstsalongen i Torsby 2012 och på årets upplaga av Affordable Art Fair. Nu kan du alltså se hans verk i Karlstad på Galleri Bergman till och med lördag 22 december.

Fåglar, Albin Liljestrand. Foto: Galleri Bergman. Fåglar, Albin Liljestrand. Foto: Galleri Bergman.

Liljestrand har studerat på Örebro Konstskola och skapar mångfacetterade, drömlika bilder i främst gouche, bläck och blyerts där fantasin får löpa fritt. Själv beskriver Liljestrand sitt konstnärskap som klassiskt och låter de bakomliggande idéerna styra estetiken. Med inspiration från det egna livet, där barndomen får ta störst plats lyckas konstnären förmedla levande uttryck i en växlande, något dov färgskala.

Albin Liljestrand är född i Ransby, beläget i norra Värmland och anger en annan värmlandsson som en av sina stora inspirationskällor, nämligen akvarellmästaren Lars Lerin. År 2017 belönades Liljestrand med Torsby kommuns kulturstipendium.

Albin Liljestrand på Galleri Bergman Karlstad. Foto via albinliljestrand.se. Albin Liljestrand på Galleri Bergman Karlstad. Foto via albinliljestrand.se.

En som arbetar i traditionella medier men i syfte att förnya dessa är den norsk-svenska konstnären Kristin Andreassen. Andreassen, född år 1959 är en klassiskt skolad keramiker som just nu ställer ut nyskapande lerskulpturer som skrivits ut med hjälp av en 3D-skrivare på Bergmans Stockholmsgalleri. Genom att lämna det traditionella handarbetet bakom sig hoppas hon på att kunna vitalisera keramikkonsten genom att tvinga den till ett möte med modern teknologi.

Siren, Kristin Andreassen. Foto: Galleri Bergman. Siren, Kristin Andreassen. Foto: Galleri Bergman.

Andreassen finns representerad runt om i världen, bland annat på Victoria and Albert Museum i London, Museum für Kunst und Gewerbe i Hamburg, Australian National University i Canberra såväl som på Värmlands museum. Utställningen pågår till och med 22 december 2018.

Breaking up, Kristin Andreassen. Foto: Galleri Berman. Breaking up, Kristin Andreassen. Foto: Galleri Berman.

Galleri Bergman öppnade år 1984 på Södermalm i Stockholm. Idag ligger Stockholmsgalleriet på Östermalm, medan filialen i Karlstad ligger mellan Haga och Tormestad. Båda gallerierna håller flera utställningar årligen där nordiska konstnärer står i fokus.

Här kan du se fler verk konstnärer som representeras av Galleri Bergman.