"Flowers" av Andy Warhol ropas ut för 3,5-4 miljoner på Bukowskis Contemporary & design den 12 maj

Det var inte länge sedan Bukowskis sålde "den sista måltiden" av Andy Warhol tillika den dyraste målningen som sålts av ett auktionshus i Sverige. Det ena brukar ju ge det andra.

Bukowskis har fått in ett av popkonstikonens mest signifikativa motiv. De blå och vita blommorna mot grön bakgrund har en gång tillhört Fredrick W Hughes i New York och kommer senast från en svensk privatsamling.

Det var med sviten Flowers som Andy Warhol debuterade på Castelli Gallery i New York 1964. För den 36-årige konstnären var det en dröm som gick i uppfyllelse när den legendariske New York-galleristen Leo Castelli valde att ställa ut och representera hans konst. Utställningen blev en enorm succé och samlarna stod i kö för att köpa Warhols lekfulla och direkta målningar föreställande ett av konsthistoriens äldsta motiv.

Även under sin europadebut visade Andy Warhol sina blostermålningar, på Galerie Ileana Sonnabend i Paris. På galleriet visades en svit med blommor mot vit botten. Samtidigt levererades även ett litet antal blommålningar i akryl och silkscreen mot grön bakgrund. Några av dessa visade sig ha inslag av konstnärens egen hand.

Förlagan till "Flowers-sviten" utgjordes av ett färgfotografi föreställande sju stycken hibiskusar som ursprungligen publicerades i juninumret av Modern Photography 1964. Andy Warhol omarbetade motivet för att få en mer kvadratisk komposition med fyra fullständiga blommor jämfört med fotografiet där tre av blommorna var beskurna. Warhol föredrog också det kvadratiska formatet:

"I like painting on a square because you don't have to decide whether it should be longer-longer or shorter-shorter or longer-shorter: it's just a square", som konstnären uttryckte det på sitt sedvanligt lekfulla och samtidigt gåtfulla sätt. För att ytterligare uppnå den ideala kompositionen klippte Warhol ut blomman i det övre högra hörnet och roterade den 180 grader.

Förlagan omvandlades sedan till svart-vita silkscreens av olika format vilka sedan användes vid framställningen av de varierade motiven.

- Fördjupar man sig i hur Warhol behandlat formerna framgår det att han har tagit ställning i flera estetiska val, nästan som Matisse. Under samma period utförde han även serier med helt andra motiv, som Electric Chair, Car Crash och Race Riot, så långt från oskyldiga blommor man kan komma kan tyckas. Blomman står för liv, men också för livets korthet. Det kännetecknar Warhol och gör honom så stor, det att det finns så många lager och kopplingar, säger Anna Persson, chef för konstavdelningen.

- Tittar man närmare på hur blommorna är utförda, så har de ett måleriskt och levande uttryck i jämförelse med de övriga som utfördes i silkscreenteknik på duk, fortsätter hon.

Bukowskis Contemporary & design öppnar den 5 maj, och auktion hålls den 12 maj.