Arkitekten Ralph Erskine föddes i London men kom till Stockholm via Danmark på cykel med ryggsäck och sovsäck och en dröm om att studera den svenska funktionalismen som han blivit så fäst vid genom Stockholmsutställningen 1930.

Efter att ha hyrt ett hus en tid på Drottningholm i ett 1700-tals hus, så byggde han ett hem och kontor till sig och sin hustru 1962-63. Även det på Drottningholm, på Gustav III:s väg, i stort sett tvärs över gatan från Drottningholms slott. Eftersom byggnaden skiljde sig mycket från de flesta andra husen i trakten var det många turer med byggnadsnämnden innan huset stod på plats. Efter sju års ritande stod villan färdig 1963. Idag klassa villan som byggnadsminne.

 

I det nya hemmet ville han pröva hur det var att bo i en extremt öppen planlösning. I efterhand har Erskine fått frågan hur det fungerade att bo med en familj på det sättet. På det lär han ha svarat: av detta har jag endast positiva erfarenheter.

Villan som fortfarande känns modern i sin arkitektur har varit föremål för många diskussioner, inte enkom positiva, men idag är den ett besöksmål inte minst för många arkitekter. Villan består av tre huskroppar som grupperar sig kring en atriumliknande innergård med fruktträd och spegeldamm.

Nu kan man alltså hyra villan, antingen som kontor eller som företagsboende. Det gör man genom att kontakta Matilda Crisp på telefon 073-634 53 18.

Taggar