I Sverige finns det en hel del fantastiska slott av skiftande ålder, storlek och karaktär. De slott som vi är vana att se, ofta byggda under Sveriges stormaktstid på 16-1700-talet, ersatte det som tidigare kallades borg vars huvudsakliga syfte var att fungera som försvarsbyggnad. Ursprungligen var det kungar och furstar som lät bygga slotten. Med tiden användes beteckningen slott även för de byggnader som den växande förmögna högadeln lät bygga. Även framgångsrika bruksägare ville triumfera sin nyvunna rikedom genom att uppföra påkostade byggnader som kom att kallas slott. Det är ur många av dessa slottsmiljöer som merparten av de mest högkvalitativa antikviteterna, som idag når ut på auktionsmarknaden, ursprungligen kommer ifrån.

Idag finns fortfarande många slott kvar i kunglig eller i adliga familjers ägo, medan några blivit museum och andra har kommit ut till försäljningen på en öppen marknad. Flera av dem har idag blivit hotell- och konferensanläggningar. När familjen von Essen sålde barockslottet Skokloster(utan markegendom) med 50 000 inventarier till svenska staten 1967 kostade det 25 miljoner kronor. Samtidigt fick vi svenskar ett av våra finaste museer på kuppen. Här står möbler av sällan skådat slag såsom dyrbara kabinettskåp till en av de mest välbevarade Haupbyråerna.  På väggarna hänger konstverk från utländska mästare som det berömda nidporträttet av Rudolf II  som Vertumnus från 1590-talet, målat av Guiseppe Archimboldo(läs mer). Bara målningen och byrån är idag värda dubbla köpeskillingen från 1967.

Både Familjen Wrangel och familjen Brahe som låtit uppföra och ägt slottet under århundranden har samlat konst, möbler, konsthantverk och textilier från 1550-1850. Idag kan man beskåda tre fascinerande vapensamlingar; den Wrangelska, den Braheska och den Bielkeska. Under höstlovet håller Skokloster öppet för allmänheten, och under första advent håller man stämningsfull julmarknad. Ta chansen att uppleva ett av Sveriges mest fantastiska museer! Men ta på långkalsongerna...

Södertuna slott i Sörmland, fyrtio minuter från Stockholm är ett av de slott med anor från medeltiden som byggts i omgångar under århundraden. Idag är Södertuna slott hotell och konferensanläggning där man satsar på att kombinera samtidens känsla för njutning med SPA-anläggning och utsökt mat och inte minst dryck, med anrika miljöer och vackra naturupplevelser. Familjen som äger slottet äger och driver även vackra Dufweholms Herrgård där man, förutom ett gårdsmuseum och gammal lanthandel med en av Sveriges största samlingar av emalj- och plåtskyltar, kan avnjuta unika droppar champagne.

När Skeppet Jönköping sänktes utanför Finska kusten 1916 var lasten full av vin, konjak och champagne. Skeppet och lasten låg på botten i åttio år innan skattletare Claes Bergwall med team bärgade tvåtusen flaskor från botten. Hundra flaskor av dessa dyrbara droppar köptes in och finns nu att både se och avnjuta på Dufweholms Herrgård där man skapat ett akvarium för flaskorna istället för en traditionell vinkällare för att drycken ska få vila i vatten såsom det gjort sedan 1916.

Tävling!

Nu har du chansen att vinna en lyxig weekend på Södertuna slott med en övernattning för två personer, välkomstdrink, trerättersmiddag och frukost förutsatt att du svarar rätt på följande frågor:

1. Södertuna slott har Sveriges största samling av en viss alkoholhaltig dryck. Vilken?

2. Södertuna slott ägs sedan 2007 av en familj, vad heter familjen i efternamn?

Skicka ditt svar till johanna.juhl@barnebys.com. Vinnaren utses på fredag och redovisas på Barnebys Facebooksida.  Lycka till!

 

Taggar