Dags för lite mer litteratur här på bloggen. Kopplingen till konst får bli den att riktigt bra litteratur är konst så gott som något. Har på senare tid haft lite svårt att hitta rätt i bokdjungeln (förutom när jag kommit över en oupptäckt Murakami), många påbörjade och få avslutade böcker har lagts på hög bredvid sängen. Men i somras damp det ner åtminstone två som jag fortfarande går och tänker på. Den ena är skriven av Johannes Anyuro och har titeln "En storm kom från paradiset". Anyuro slog igenom som poet, vilket märks i det sanslöst vackra språket. I kombination med den plågsamt sorgliga historien går boken rakt in i kroppen och vägrar släppa taget.

Johannes Anyuru, En storm kom från paradiset

Den andra boken är klassad som ungdomsroman och skriven av den amerikanske författaren John Green. Jag läste den på engelska, vilket jag - efter att ha fått höra att den svenska titeln översätts till sliskiga "Förr eller senare exploderar jag" - varmt rekommenderar. På engelska heter den "The Fault in our Stars" och har även den ett språk som sväljer dig hel.

John Green, The Fault in our Stars

Ur "The Fault in our Stars"

Efter att ha börjat följa Green på Instagram (@johngreenwritesbooks) vet jag också att man just avslutat en filmatisering av boken. Jag har helt missat John Green tidigare, men har nu förstått att han är superstor. När jag klev in på Barnes & Noble (anrik, femvånings bokhandel i New York) möttes jag till exempel av den här skylten:

På Barnes & Noble

For teens, som sagt. Men så mycket även för vuxna.

Köpte med mig Greens debut "Looking for Alaska" hem. Får se om den lyckas ta mig med samma storm.

John Green, Looking for Alaska

Dagens soundtrack: Call me, Fishes


Kommentera