Inga stora förändringar på stjärnfronten idag när Guide Michelin tillkännagav de utsedda restaurangerna i upplagan Main Cities of Europe. Någon förväntade sig måhända en tredje stjärna till en svensk restaurang. Sverige får tydligen vänta tills fransmännen anser att den svenska restaurangkunden är mogen en dylig utmärkelse. Både Mathias Dahlgren Matsalen och Frantzén behöll sina två stjärnor. Operakällaren återfick sin stjärna och Oaxen Krog fick också en förväntad stjärna. Grattis! Övriga krogar i Stockholm sedan tidigare med en stjärna är Mathias Dahlgren Matbaren, Esperanto, F12, Gastrologik och Ekstedt. I Göteborg fick Bhoga en stjärna och Thörnströms Kök, 28+ och Sjömagasinet behöll sin stjärna.

Om vi räknar antalet stjärnor i Skandinavien uppgår de i år till 44 stycken.
En intressant nyhet som också är ett bevis på vår höga kvalitet när det gäller såväl råvaror som kunskap är den nya guiden som avser de nordiska länderna: "Guide Michelin Nordic Countries". Den kommer dock först nästa år och kan framöver komma att innefatta fler städer än nordens huvudstäder samt Göteborg.
Sammanfattningsvis kan sägas att mer än 3 800 hotell och restauranger i 44 städer i 20 länder finns med i Guide Michelin. Mer information finns på viamichelin.com och både Iphone- och Ipad-applikation finns att tillgå. År 1900 utkom den första guiden och först 1982 bedömdes nordens huvudstäder.

Sveriges internationellt kända och uppskattade champagneexpert och min gode vän Richard Juhlin har fått den hedervärda utnämningen Riddare av Hederslegionen. Den 6 mars på Franska Residenset ägde en intim ceremoni rum där Frankrikes ambassadör Jean-Pierre Lacroix på både svenska och engelska lät påminna om att Frankrike numera ej är en monarki men att man nu har fått en Champagnekung.  Jean-Pierre Lacroix talade om vilken utsökt ambassadör som Richard Juhlin är för drycken Champagne.Richard Juhlin har dessutom en pedagogisk förmåga att förmedla kunskap om varumärket Champagne.
Den franske presidenten François Hollande tar beslut om vilka som får denna excellenta utmärkelse. Denna orden instiftades av Napoleon Bonaparte år 1802 och utdelas för såväl militära som civila insatser.
Richard Juhlins senaste gigantiska mästerverk, boken "En doft av Champagne" är en fröjd för varje champagneälskare.

Idag skålar vi in våren på Vinkällaren Grappe genom  den månatliga beställningssortimentsprovingen för vinskribenter som har tema rosé. Sveriges vinskribenter är på plats för att avgöra vilka roséviner som är de bästa. Håll utkik i dagspress och vintidskrifter för recensioner.

Slutligen, ett noterat högt slutbud från den första dryckesauktionen i år, den 3-5 mars var Bollinger RD, årgång 1996 som klubbades för 5 000 kr. Utropet var 2 500 kr.
En låda Château Latour från 1987 med utrop 19 200 kr klubbades för 24 000 kr.

Med ridderliga honörer och röda Guide-hälsningar i en förvirrad försommaryra,

Carl Jan Granqvist

Kommentera