2007, när jag precis gått klart min journalistutbildning, började jag skriva lite för Bon Magazine. Förutom några texter för tidningen bloggade jag på deras nystartade bloggplattform, inlägg om kultur i relation till ny teknik. Bon Futur hette bloggen kommer jag ihåg. Min redaktör då, när jag tog de där första stapplande stegen mot att börja skriva mer än bara skoluppgifter, var Anders Rydell. Han är numera chefredaktör för tidningen Konstnären (där jag är nyhetsredaktör), skribent och författare till ett antal böcker. Hans senaste bok Plundrarna har sedan releasen i höstas hyllats unisont av de flesta stora svenska medier.

Idag pratade Rydell i UR:s program En bok, en författare (där jag också var med i början av december), om just Plundrarna. I programbeskrivningen står:

Under åren som Adolf Hitler satt vid makten i Tyskland stal nazisterna miljontals konstverk och antikviteter. Efter kriget återfanns det mesta, men mer än hundratusen verk försvann. Verk som först på senare tid börjat komma fram i ljuset och varav en del återfinns på några av världens främsta konstinstitutioner - bland annat Moderna Museet i Stockholm. I "Plundrarna" skriver Anders Rydell om nazisternas besatthet av konst och om dagens bittra kamp om rätten till den "försvunna" konsten. Intervjuare: Per Enerud.

Programmet finns att titta på här.

Dagens soundtrack: José Gonzales, Stay Alive


Kommentera