Bortglömd målning av Carl Larsson på TEFAF i Maastricht

En av Carl Larssons ytterst sällsynta oljemålningar från Grez-sur-Loing har återbördats till Sverige efter att ha levt ett långt liv utomlands. Nu visar den svenske konsthandlaren Verner Åmell åter konstverket för en internationell publik.

Bortglömd målning av Carl Larsson på TEFAF i Maastricht

När målningen visades på Salongen i Paris 1883 stod köparna på kö. En av de köande var franska staten, men först till kvarn var en kanadensisk konstsamlare som tog med sig målningen till sitt hemland. Allt sedan dess har målningen funnits i Kanada, där den hängt i en och samma familj sedan 1930-talet. Härom året dök den meterstora duken upp på en auktion i London, rejält gulnad av fernissa och ytsmuts. Den svenska konsthandlaren med brett internationellt kontaktnät, Verner Åmell fick ett samtal från en utländsk kollega som tipsade honom om den ganska "brunmurriga" tavlan.

Verner såg direkt potentialen i det som på många sätt kan vara ett av Carl Larssons viktigaste verk.

Teckningen "A la Campagne" finns i nationalmuseums samling. I bakgrunden skymtar Pension Laurent där konstnären delvis bodde
Teckningen "A la Campagne" finns i nationalmuseums samling. I bakgrunden skymtar Pension Laurent där konstnären delvis bodde

Carl Larsson hade efter en tid i misär och med djup depression efter hans tragiska personliga situation rekommenderats av konstnärsvänner att fara till Paris, till konstens huvudstad för att hitta ny inspiration och ny livskraft.

Väl i Paris begav han sig som så många andra svenska konstnärer till Grez-sur-Loing och konstnärskolonin, strax utanför Paris. Här kom allt till honom, och Carl Larssons konstnärliga genombrott var ett faktum.

Med en oerhörd skicklighet manövrerade han det så kallade plein air måleriet där det inte längre handlade om att genom penseln försköna utan snarare avbilda verkligheten så som den var. I det här fallet på en bakgård med en äldre dam matandes höns. Idag ett tämligen icke-kommersiellt motiv, men då det begav sig ett tämligen åtråvärt konstverk. Så pass att Carl Larsson i Paris belönades med tredje klassens medalj, vilket var den högsta utmärkelsen som kunde utdelas till en debutant.

Målningen visas på TEFAF i MAsstricht och prislappen är 5 miljoner kronor hos Åmells Konsthandel.