Vi är precis hemkomna efter en fantastisk påskhelg i finansmeckat Frankfurt. Allvarligt talat; hur alternativt är inte det? Frankfurt är ju knappast den första staden som man kommer att tänka på för en weekendresa. Tyskarna själva slår ju gärna ett slag för Hamburg eller München och Berlin är... Well, Berlin. Att lotten föll på Frankfurt är vad man brukar kalla en long story, men helt rätt med facit i hand. Fokuset under helgen låg på konsten och i det avseendet lämnar inte staden mycket att önska. Även ur ett arkitektoriskt perspektiv är Franfurt rätt spännande; en salig blandning av vackra äldre byggnader och resliga glaskonstruktioner. Frankfurt eller Mainhattan som invånarna själva säger är ju rätt berömd för sin skyline som med fördel iakttas kvällstid längs den södra flodbanken.

Storstäder som har bra (och billiga!) förbindelser mellan flygplats och city är alltid uppskattade och i det här fallet kostar resan knappt €5 och tar exakt 10 minuter. Hur bra?! Anmärkningsvärt är även hur enkelt det är att ta sig runt. Att vi inte behövde nyttja kollektivtrafiken en enda gång under hela långhelgen låter jag vara talande för det. I Frankfurt är de flesta museer och konsthallar samlade längs floden Mains välskötta strandpromenader. Tips #1: Den som har konst på agendan investerar med fördel i 2-dagarskortet för €18 - gäller de flesta större muséer. Det tjänar man enkelt in redan efter två-tre besök. Här nedan följer en liten guide till konstpärlorna.

Schirn Kunsthalle, en av de viktigaste institutionerna, ligger (precis som allt annat) bara ett stenkast från Main. Museet är tillägnad både samtids - och modernkonst och under vårt besök låg betoningen snarare på det sistnämnda med två grupputställningar. Utmärkande för Schirn är den glasprydda rotundan som flitigt nyttjas för installationer. Just nu visas polskfödda Alicja Kwades (

Intill Schirn ligger Frankfurter Kunstverein, ett space som har som syfte att främja konst i regionen. Just nu visas andra upplagan av grupputställningen New Frankfurt Internationals som presenterar verk av konstnärer som på något vis har en koppling till Frankfurt och/eller den renommerade konstakademien Städelschule. Kunstverein har för övrigt även ett supersympatiskt hipstervänligt litet fik på bottenvåningen.

På andra sidan floden ligger vackra Städel - tänk Nationalmuseum. Här går det alldeles utmärkt att bara ta en kaffe på det fina caféet med utsikt över floden eller kanske en lyxig lunch på restaurangen Holbein.

Bara några hundra meter bort på samma sida av floden ligger Weltkulturen, ett museum med inriktning mot icke-västerländsk konst och som har ett särskilt fokus på afrikansk samtidskonst. Loves it.  Just nu visas en fin retrospektiv utställning med den senegalesiske curatorn, aktivisten och konstnären El Hadji Sy.

Fortsätter man en bit till längs floden kommer man så småningom till det kyrkliknande Portikus, Städelschules alldeles egna (superballa) utställningsspace som nyttjas både för skolrelaterade ändåmål men även för utställningar med inbjudna samtidsstjärnor som Simon Denny och Maurizio Cattelan.

Och till sist - höjdpunkten för egen del; MMK 1-3. Musuem für moderne kunst (MMK), moderna museet, i Frankfurt är uppdelat på hela tre platser. MMK2, beläget mitt bland höghus som ockuperas av bankjättar, slog upp portarna i höstas med en grupputställning tillägnad de kvinnliga konstnärerna i samlingen. Här talar vi om fantastiska verk av samtidsgiganter som Rosemarie Trockel, Sturtevant, Cady Noland, Vanessa Beecroft, Katharina Fritsch... Amaze. 

På nedervåningnen på MMK1, den pajformade huvudbyggnanden, visas just nu en utställning med nya verk av tyska Isa Genzken, ett av de mest tongivande namnen inom skulpturkonsten. På de övre våningarna visas verk ur samlingen; David Hammons, RAQS Media Collective, Ai Weiwei, Gerhard Richter, Claes Oldenburg, Douglas Gordon...

Slutligen några words of wisdom:

Se till att ha lite kontanter i plånboken at all times! Cash is king here. Flera av museerna tar nämligen endast kontanter.