Häromdagen publicerade vi en liten summering av de utställningar som gjort ett intryck på oss under året här på bloggen. För egen del och säkert även för min andra hälft kommer 2014 förbli synonymt med alldeles för tidiga morgnar, taxi till Arlanda och konstmässor. In and out of a suitcase, really. Konstresorna bar inte endast utomlands utan även till härliga Österlen där våra fina vän, superduktiga Mette Björnberg ställde ut på Galleri Thomas Wallner (som för övrigt firade 40 år som galleri i år!). Ställde ut gjorde även Göteborgsbaserade tillika HFF-utbildade fotografen Ann Eringstam vars konstnärskap jag länge tänkt uppmärksamma här på bloggen.

I det stora rummet intill Mettes resliga skulpturer visade Ann ett gäng fängslande fotografiska verk (jätteläckert monterade!) ur serien Out of the fog. Som namnet möjligtvis antyder, är de iscensatta verken i serien som dels består av porträtt och dels av hänförande naturskildringar, rätt teatraliska. Ja, nästan lite surrealistiska. Istället för att ge mig på att beskriva Anns praktik (bildurvalet nedan talar nog även sitt eget språk) tog jag kontakt med henne (FB-buddies, holla!) för ett par snabba frågor.

Hej Ann! Stort grattis till din fina utställning på Thomas Wallner i somras. Hur skulle du beskriva din praktik?

Hej Koshik, Tack! Jag arbetar med fotografi som mitt uttrycksmedel och behandlar ofta filmens utopiska bild av människan. Mina konstverk kontrasterar fiktionens ideala och orealistiska bilder av tillvaron med våra vardagliga erfarenheter. Mina projekt är knutna till naturen som samspelar med mina existentiella frågor. Min ateljé är i Göteborg, men genomför mitt arbete på olika platser runt om i världen. Jag har ställt ut både i grupp och separat, på bl.a. Kulturhuset i Stockholm, Hasselblad center, Göteborgs konsthall, Halmstads konsthall, Mjellby konstmuseum och Örebro konsthall samt Finlands fotografiska museum.

Vad kommer du att ha för dig under nästa år?

Nästa år ska fördjupa mig i ett helt nytt projekt och för att kunna genomföra detta ska jag åka till USA under några månader för att hitta intressanta människor och miljöer till mina nya bilder. 

Utöver en rad separatutställningar har Anns verk även visats på Bukowskis Contemporaryvisningar och klubbats till noteringar långt över utrop. Spana gärna in Anns väldokumenterade hemsida för mer info om hennes serier.