Det gäller att passa på tycks många tänka, efter att ha sett framgångssagan i SVT:s Antikrundan. Jag skrev redan i höstas om den lika bortglömda som fenomenala möbelarkitekten Axel Einar Hjorths serie av furutillverkade möbler för sportstugan. I "rundan" fick man följa Bengt som berättade för Eva Seeman om hans gamla furumöbler. Producenten hoppade troligen av lycka när Eva värderade bordet till 60-80 000 kronor och Bengt berättade att han eldat upp stolarna som hörde till. När Bukowskis senare klubbade iväg höstens Moderna auktion fick Bengt 125 000 kronor före provisionsavdrag. Bara gratulera! Kamerateamet var på plats för att filma försäljningen och Aftonbladet och övriga kvällstidningar älskade förstås nyheten. Och så var karusellen igång...

Även om formgivningen idag känns exklusiv, sett ur ett trendperspektiv, handlar det om enkelhet. Både vad gäller material och formgivning. Less is more...helt enkelt.

Den spartanska estetiken i Axel Einar Hjorths sportugemöbler från 1930-talet tilltalar internationella inredare och handlare av design varför auktionspriserna nått nivåer likt de som Bengt fick för sitt bord. Problemet med för mycket uppmärksamhet är att man går man ur huse för att rensa alla gamla bodar i jakten på liknande möbler. Det sin tur riskerar att stjälpa marknaden och lika snabbt som priserna har stigit, lika snabbt sjunker de troligtvis till andra nivåer än det sexsiffriga belopp som Bengt kunde njuta av.

I vår duggar det tätt med Axel Einar Hjorths furumöbler, vilka utgör några av paradnumren både hos Auktionsverket, Bukowskis, Bukowskis Market, Lauritz, Phillips, Skånes Auktionsverk, Uppsala Auktionskammare m fl. På Barnebys finns just nu 55 föremål av Axel Einar Hjorth, varav 4 finns på auktion i England.

Men det är inte bara sportstugemöblerna Axel Einar Hjorth är känd för utan även de mer exklusiva möblerna tillverkade för Nordiska Kompaniet.

Möbelarkitekten ritade även möbler för AB Svenska Möbelfabrikerna i Bodafors på 1920-talet innan han blev chefsarkitekt på NK och använde sig av exklusiva exotiska träslag. Paret garderober är i bonad björk.

 

Taggar