Klicka på bilderna för att komma till auktionen.

Hur ser den populäraste vigselringen ut och går det att se några trender?

- Enstensringar med briljantslipad diamant är fortfarande populärast, men man kan se en trend i att stenarna blir större och då gärna över 1,00 ct. Idag vill man även gärna ha en unik ring och köper ofta stenen lös för att sedan själva designa ringen tillsammans med guldsmeden. I och med att man vill ha en unik ring tittar allt fler också på alternativa slipningar på diamanterna som exempelvis kuddslipad, smaragdslipad och ovalslipad.

Vad anser du är viktigt att tänka på vid köp av vigselring?

- Det allra viktigaste är att köpa en ring som du känner är du. Trender kommer och går, men tanken är att du ska bära ringen hela livet. Köper man en begagnad ring är det viktigt att kolla skicket på ringen. Certifikat på diamanten, och då helst från HRD eller GIA, blir allt viktigare och är en bra garanti.

Utöver vigselringarna, vilka smycken är vackra att bära under bröllopet, både för brud och brudgum?

- Naturligtvis ett collier eller ett par örhängen. Här är både diamanter och pärlor bra alternativ. För männen gäller ett par trevliga manschettknappar och bär man frack kanske matchande skjortknappar.

Som smyckesexpert, vilket är ditt bästa tips på morgongåva, till både brud och brudgum?

- Tennisarmband eller enstensörhängen är klassiska och väldigt populära idag. Armband rent generellt känns rätt, till exempel Cartier Love bracelet. Men för den som inte vill lägga så mycket pengar kan ett silverarmband från t ex George Jensen vara ett alternativ. För mannen skulle jag säga att ett vintageur är en perfekt gåva.

Slutligen, vilket är ditt personliga favoritsmycke bland objekten i er Klassiska auktion nu på lördag?

- Jag skulle säga att en av favoriterna är ett par örhängen i 14K guld/silver med gammal och rosenslipade diamanter på cirka 2,00 ctv. En annan favorit är en enstensring i 18K vitguld med en gammalslipad diamant på cirka 1,75ct. Kan man leva med en liten skada på diamanten får man väldigt mycket diamant för pengarna.

Katalogen till Kaplans Klassiska auktion finner ni HÄR!