Auktionskatalogen rymmer 570 utrop, däribland modern konst, skulptur och konsthantverk. Det är dock de moderna möblerna signerade våra skandinaviska designmästare som fångar vår uppmärksamhet lite extra. På Bruun Rasmussens kommande auktion hittar vi bland mycket annat Arne Jacobsens Ägget i cognacfärgat originalskinn, utförd 1963, samt stolen Dråben (Droppstolen), utförd 1958, vilken en gång i tiden stått placerad i baren på SAS Royal Hotel i Köpenhamn.

En annan dansk favorit är Hans J. Wegner som återkommer med flera verk på auktionen, däribland den så kallade Knibtangen från mitten av 50-talet. Fåtöljen utfördes i ett fåtal exemplar, vilket förklarar dess utropspris på 320.000-385.000 kronor.

Den danske formgivaren Poul Kjærholms återkommer med inte mindre än 28 utrop i auktionen, däribland ett flertal möbler som aldrig tidigare har sålts på auktionsmarknaden.

Denna dagbädd är en av två exemplar på auktionen och Kjaerholm lät döpa den till PK 80A. Möbeln tillverkades i naturskinn och på specialbeställning (ca 1969-71) till Jens Nielsen Museet i Holstebro. Förlagan var den rektangulära versionen PK-80 från 1957, vilken i dag är en internationell designikon som bland annat finns på MoMA i New York. PK 80A formgavs 1959 men kom därefter aldrig att serietillverkas vilket gör att det idag bara finns ett fåtal exemplar kvar.

I auktionskatalogen benämns detta cirkelformade bord som Kjærholms heliga graal, något som stämmer mycket väl. Bordet är en prototyp, tillverkad 1952 i ett utpräglat organiskt och skulpturalt formspråk och ett av Kjærholms allra tidigaste experiment. Bordet finns endast i detta exemplar och dess nuvarande ägare inhandlade det direkt av Kjærholm själv, i början av 50-talet.

Auktionen äger rum den 24 september kl. 16 på Bredgade 33 i Köpenhamn.

Ta del av hela katalogen för Bruun Rasmussens auktion här.